Torremolinos

Snabbval: Om stadenSträndernaSevärdheterHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om Torremolinos:


 
Torremolinos började som en fiskeort och blev sedan en av Spaniens första turistorter. Det var här turismen började. Torremolinos har utvecklats explosionsartat efter vad turisterna vill ha för att bli en modern turiststad. Torremolinos hade det bästa läget med flygplatsen endast en mil bort och läget blev inte mindre perfekt på grund av de fina långa sandstränderna och den skinande solen.
 

Boka boende i Torremolinos här

 

 

Om staden


Torremolinos är en av Spaniens äldsta och mest välbesökta turistorter. Torremolinos har byggt upp en hotellverksamhet för att kunna ta emot en kvarts miljon besökare och det finns ett enormt utbud av barer och restauranger. Det är framförallt engelsmän och irländare som har lockats att åka hit. Torremolinos har bland de bästa utbudet av klubbar och nattliv. På sommaren lockar staden många yngre på grund av sitt rykte för sitt hektiska nattliv. Gatan Calle de San Miguel är den stora gågatan och här kryllar det av barer, restauranger och affärer. Mitt på ligger EU- torget ”Plaza de la Union Europea”. Gatan är navet i staden och är som ett utomhusköpcentrum. Härifrån kommer man ner till stranden som delas upp i två stränder av en klippa. Den ena stranden heter La Carihuela och den andra heter Bajondillo. La Carihuela har tidigare varit en fiskeby som försett Malaga med fisk och man märker fortfarande att tempot är lite lägre här. Här kan man fortfarande se fiskare som grillar sardiner över öppna eldar på stranden. Här ligger höghusen lite längre bort ifrån stranden och husen är lägre och vitkalkade. Restauranggatan här heter Calle de los Peros och du finner restauranger, barer och butiker som säljer billiga sommarkläder. För sig som söker boende i Torremolinos hittar du vår guide över hotell i Torremolinos här.

Centrala Torremolinos
Strandpromenaden Torremolinos

 

Stränder


Till Torremolinos åker man för att sola och bada inte för att titta på arkitektur. Stränderna är breda med en sju kilometer lång strandpromenad. Stranden som ligger i centrum heter El Bajondillo. Här är det fullt på somrarna och det sjuder av liv. Solsängarna blir snabbt uppbokade och det finns fullt med barer och olika vattenaktiviteter att välja på. På stranden La Carihuela får du en fin havsutsikt med utsikt över spännande klippformationer. Här finns också den trevliga gamla fiskebyn La Carihuela med små pittoreska hus. Här är det lite lugnare än vid den andra stranden. Ju längre österut du kommer desto lugnare blir det på stränderna. Så här kan du både välja på lite livligare stränder och de som är lite lugnare allt efter ditt eget tycke. Du hittar även stränderna Montemar, El Saltillo, Los Alamos och Playamar i området runt Torremolinos

Strand Torremolinos
Strandpromenad Torremolinos

 

Sevärdheter

Tivoli World

Tivoli World är Costa del Sols största nöjespark. Den ligger 3km nordväst om Torremolinos i Arroyo de Miel. Bredvid linbanan. Här finns både vanliga berg- och dalbanor och moderna lite läskigare åkattraktioner. Det finns ca 40 olika åkattraktioner. De har även restauranger och barer. Det visas även upp dansföreställningar med flamenco och konserter under högsäsongen.
 

 

Aqualand

Aqualand ligger ungefär en 10 minuters promenad från gatan Calle San Miguel och nära Palacio de Congresos. Detta är en vattenpark som har ungefär 30 åkattraktioner. Parken är öppen från Maj- September, från kl 10.00- 19.00. Läs mer här www.aqualand.es
 

Crocodile Park

Crocodile Park ligger i Torremolinos. Här kan man på nära håll få uppleva krokodiler. På bara ett avstånd av 2 meter kan man få gå bredvid dem. Det finns över 200 krokodiler i parken, från spädbarn och upp till vuxna. Den största krokodilen heter ” Gran Paco” eller på engelska ”Big Daddy” är fem meter lån och väger över 600 kg. Det finns även ett minizoo med sköldpaddor, ankor , påfåglar m.m. Här finns även ett museum, restaurang och souvernibutik. Parken är öppen varje dag året om. Läs mer här www.cocodrilospark.com
 

Cuidad de Torremolinos

I utkanten av staden ligger en stor sportanläggning, ”Ciudad de Torremolinos”. Denna anläggning byggdes 1997 och har renoverats de senare åren. Här finns sporthall, gym, löparbanor, längdhoppsbanor, kastområden för diskus och spjut m.m. Anläggningen används även för att spela fotboll. Det finns även utomhuspooler, inomhuspooler, bastu och jacuzzi.
 

Los Manantiales – Molino de Inca

Detta är ett grönområde som ligger bredvid ett flertal vattenkällor. Trädgården ligger invid en kvarn som kommer från 1500- talet. Här finns stor mångfald av växtlighet.
 

Linbanan i Benalmadena

Precis bredvid nästan ihop med Torremolinos ligger turistorten Benalmadena. Här hittar du den 2,5 km långa linbanan. Linbanan tar dig upp på berget Calamorro och här uppe kan man gå av och gå omkring. Det visas även fågeluppvisningar och hästshower. Är det klart väder kan man se Afrikas kust och Sierra Nevada-bergen.
 

Feria

Varje år i september klär man ut sig till San Miguels ära, stadens skyddshelgon. Då bildas en stor karavan med vagnar dragna av oxar, andalusiska hästar och flamencodansare. Karavanen gå genom staden till pinjoskogen utanför staden för att sedan äta och dricka gott. Det firas även många fler ferier under året i Torremolinos.
 

Torremolinos historia

Torre de los Molinos, väderkvarnarnas torn, fanns här redan 1748. Då fanns det fjorton väderkvarnar runt byn som hölls igång av tre bäckar som flöt ut i havet vid stranden Bajondillo. Själva tornet kan man se vid slutet av Calle San Miguel gatan och det var ett tidigt moriskt vakttorn. Tornet är ursprunget till stadens namn. Man har hittat människoben som härstammar från stenåldern på platser i Torremolinos. Man tror att det mest sannolika är att romarna har grundat denna staden. Detta ser man på byggnaderna och på en begravningsplats. De byggde också vägen genom Torremolinos. Efter nedgången av Granada blev staden attackerad av nordafrikanska pirater. Under spanska tronföljdskriget var staden attackerad av den angloholländska flottiljan och staden blev nästan helt förstörd. 1769 fanns endast en befolkning på 106 människor. I början på 1920-talet byggdes bruken och staden, men senare under 1920 talet började industrin sjunka. Men 1928 ökade istället turistintresset. Det var speciellt brittiska besökare. 1960 öppnade Hotel Pez Espada och den första spanska gay baren, Tonys bar öppnade 1962 i Torremolinos. Under 1950- talet besökte många kändisar Torremolinos.
 

Karta över Torremolinos