Torrox

Torrox är en stad som ligger ungefär 4 km inåt landet från kusten. Torrox ligger i provinsen, provincia of Malaga i regionen Axarquia i den södra delen av landet. Till Malaga är det en resa med bil på 40 minuter och till Nerja en resa på 20 minuter med bil.

Torrox är en mysig bergsby.

Torrox är en mysig stad som man hittar mellan Torre del Mar och Nerja. Torrox kan man dela in i två delar, Torrox Costa som ligger nere vid havet och Torrox Pueblo som man hittar några km inåt landet. Torrex Pueblo är en gammal fin arabisk by med smala, branta gator med vita hus som klamrar sig fast på sluttningen av berget. När man kommer till Torrox Pueblo finns det en stor gratis parkering vid infarten. Det bästa är att parkera här och promenera runt i staden i och med de smala, branta gatorna. På torget finns barer och restauranger och en byst av den arabiska krigsherren Almanzor. Han föddes i Torrox och var en viktig person i kriget som ägde rum mellan de olika kalifaten på den iberiska halvön. Mitt i staden ligger kyrkan Nuestra Senora de la Incarnacion och den byggdes ovanpå den arabiska mosken som tidigare hade legat där. Bakom torget kan man promenera runt i ”el barrio morisco” längs smala, branta, gamla gator. Bakom Torrox hittar man många vackra vandringsleder för den som är intresserad av detta. Torrox Costa är en populär kustremsa för semesterfirare och för att komma hit åker man mot kusten från motorvägen istället för in mot landet. Vid vattnet hittar man ruinerna av den romerska villan. Här ligger även en fyr. Ovanpå ruinerna har man byggt en ställning som skydd och för att göra platsen mer lättillgänglig för besökare.

Klimat

Torrox sägs ha det bästa klimatet i Europa. Detta beror på att floden Torrox öppnar upp mot havet vilket gör att det svalkar på sommaren och bergen runt omkring håller de starka vindarna borta så att det inte blir för kallt. Det genomsnittliga året runt klimatet är på 18 grader och det är ett subtropiskt landskap. Området har närmare 3000 soltimmar per år. I och med klimatet är marken bördig och det växer vilda vackra blommor och tropisk frukt i dalen.

Feria

Sista söndagen före jul varje år firas Torrox festival av Migas. Migas är en traditionell maträtt från regionen som är gjord på stekt ströbröd, grön paprika och chorizo. Tusentals besökare är med vid festligheterna och får smaka på maträtten med vin till. Det är även musik och dans vid festligheten. I februari firas den nationella februarikarnevalen med gatumusikanter, tävlingar och parader. I Maj firas Cruces de Mayo, i juni Quema de Los Juas, i oktober Fair Torrox m.m.

Stränder

Torrox kustremsa är 3 km lång. Den största stranden i Torrox Costa heter Playa Ferrara och här kan man promenera utmed strandpromenaden Paseo Maritimo som är kantad av butiker och restauranger. Här är sanden gyllene och man får bra service.

Mat

I Torrox lagas rätter som är typiska för Axarquia regionen. Några specialiteter är Ajoblanco con Uvas (Vitlökssoppa med druvor), Chota a la Cazadora (Killing i Almondsås), Cordero Asado al Horno (Roast Marinerad Lamm) och söta Churros. Churros är stekta degpinnar som är doppade i varm choklad. Man äter även sardiner, torsk, musslor, oliver, gröt, stekt potatis, gazpacho, ansjovis m.m. Här finns handgjort vin från Muscadine vinrankor. Vinerna är söta, halvtorra och torra.

Sevärdheter

Staden Torrox har ett intressant kulturarv som en arkeologisk plats. Här hittar man boplatser och tydliga spår efter romerna och morerna. Här finns även många vandringsleder och mycket vacker natur att beskåda. Man kan välja mellan närheten till havet eller den vackra omgivningen i bergen.

Kyrkan Nuestra Senora de la Encarnacion

Kyrkan byggdes på 16-talet. Taket gjordes av träram Mudejar och utanför tornet reser sig en rektangulär prismaform och är krönt med en pyramidformad spira.

Calaceite utkikstorn och Huit Beacon

Calaceite utkikstorn och Huit Beacon byggdes på 15:e århundradet och var en del av kustförsvaret. Man har bevarat väggen som omgav staden och dess port och torn på denna arabiska fästning.

Torrox Fyr

Vid Torrox Costa hittar man den 39 meter gamla fyren El Faro. Detta är ett av de få exemplen av sitt slag i hela Malaga provinsen och som en kulturarvpunkt. Fyren är öppen för allmänheten.

La Moneda House eller Aduana Palace

La Moneda House som även kallas Aduana Palace är en byggnad från 18-talet. Byggnaden fungerar som en markör för Torrox kommersiella guldålder. Byggnaden är idag privat egendom så man kan endast se på den från utsidan.

La Joya Palace och La Granja

Torrox har även bevarat La Joya Palace och La Granja akvedukt som kommer från från 19-talets arkitektur.

La Hoya House

La Hoya House är en byggnad från 19-talet. Detta var hemmet till kung Alfonso XII när han besökte Axarquia regionen 1884.

San Jose sjukhus

San Jose sjukhus kommer från 16-talet.

San Rafael sockerfabrik

I Torrox hittar man även San Rafael sockerfabrik som man kan besöka. Sockerfabriken kommer från 19-talet.

Romerska villan

Vid havet i Torresx Costa hittar man ruinerna av den romerska villan. Här har det en gång i tiden funnits ett litet samhälle. Detta samhälle levde på produktionen av ”Garum” som är en salt, jäst fisksås. Här fanns även produktion av salt fisk. Sedan kom araberna och byggde en stad några km in mot landet för att kunna vara säkra mot piraterna. På denna tiden rådde storhetstiden i Torrex och man tillverkade siden på marken vid Torrex floden i och med att mullbärsträden kunde odlas där. Det var bladen från detta träd som sidenlarverna åt. Torrex var under arabernas tid en blomstrande stad.

Vandring

Bakom Torrox finns det fina vandringsleder som man kan promenera på om man vill komma ut i naturen och både få motion samt beskåda den vackra omgivningen. Uppifrån berget har man en otrolig utsikt över landskapet. Man kan även vandra utmed Torrox floden om man vill ha en spännande upplevelse och se något nytt.