Granada

Snabbval: AlhambraCasa RealPatio de los leonesTrädgårdarnaCapilla RealAlbaicinSacromonteCharterhouse GranadaFredrico Garcia LorcaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Granada är en huvudstad i provinsen Granada. Vid foten av Sierra Nevada bergen där fyra floder (Beiro, Darro, Genil och Monachil) flyter samman ligger Granada. Staden ligger 738 meter över havet och det tar endast två timmar att köra nordöst från Malaga till Granada.
 

Boka boende i Granada här

 

 
Det är i Granada som ett av Andalusiens bäst bevarade moriska palats ligger. Detta gör Granada till ett populärt resmål för turisterna bland städerna i Spanien. Den arkitektur som finns bevarad i Granada är påverkad av Almohad och kallas Albaicin och är exempel på morisk konstruktion.

Ända sedan 5500 f. Kr har Granada varit befolkad och varit känd som Ilbyr. Det var romarna som koloniserade staden och kallade den sedan Ilibris. Det var när Araberna sedan invaderade staden under det 8:e århundradet som staden fick sitt namn Granada. Granada har en viktig plats i den andalusiska historien. Detta var nämligen den sista moriska staden som föll till de kristna, år 1492, kungarna Ferdinand och Isabella. Isabella av Kastillien och maken Ferdinand av Aragonien. Staden hade styrts av morerna sedan 711 men i och med att kungarna Ferdinand och Isabella gifte sig stärktes de kristna. Deras stora arme marscherade mot staden och belägrade den i sju månader och till sist fick den moriske kungen, Boabdil, lämna över nyckeln till stadsporten. Denna överlämnan markerar fullbordandet av Reconquista i Al- Andalus. Villkoret för överlämnandet som blev skrivet i Alhambra dekret var att de muslimska invånarna i staden skulle få fortsätta utöva sin tro. Men kardinalen Francisco Jimenez de Cisneros tyckte att det gick för långsamt att konvertera icke kristna till kristendom och startade då ett program för tvångs kristna dop. Detta var ett brott mot fördraget. 1501 upphävde Alhambra dekret fördraget och alla muslimer var tvugna att konvertera eller emigrera. Många praktiserade sin religion i hemlighet. På 1600- talet fick Granada en alltmer Katolsk karaktär. Mosker förstördes eller omvandlades till kyrkor. Katedralen byggdes och landskapet förändrades.

Granada är idag känt för sitt universitet som tar emot 80000 elever och är uppdelad på fem olika campus i staden. I närheten av Granada ligger Sierra Nevadas ski station och här hölls FIS Alpina VM 1996. Det finns gott om boendealternativ i staden. Costadelsol.se har listat populära och omtyckta hotell i Granada här.

Alhambra

Från det arabiska Al Qalá al-Hambra som betyder ”det röda fortet” kommer namnet Alhambra. Alhambra fick en världsarvplats av UNESCO 1984. Stället ligger uppe på en liten platå vid foten av Sierra Nevada. Den äldsta delen av Alhambra, Alcazaba, byggdes på 800- talet av kungen Mohammad Ibn al-Ahmar. På 1400-talet färdigställdes det kungliga palatset av Mohammed V. Då fanns det turkiskt bad, tre palats och rinnande vatten från floden Darro. Efter återerövringen bosatte sig Ferdinand och Isabella i palatset. Charles V Ferdinands och Isabellas sonson förstörde många rum på palatset år 1526. Han ville bygga sitt eget palats men han bodde aldrig där och det var ofärdigt ända tills Felipe II byggde en våning till på palatset. Idag finns här ett litet konstmuseum och museum för spanskmorisk konst. Palatset fick Charles V:s namn.

Det finns tre olika delar i Alhambra som är intressanta att utforska. Den gamla delen Alcazaba och palatset som ligger här, Casa Real (det kungliga palatset) och trädgårdarna. Man kan få en guidad tur runt stället som varar i två timmar. Man går in genom den stora huvudingången, Puerta de la justica. Detta är en gammal ingång till slottet från 1348. Porten bär en symbol av en nyckel och detta ska innebära att Allah öppnar portarna till paradiset. Islams fem symboler, bönen, fastan, allmosorna, pilgrimsresan och vara ett med Allah, betyder den utsträckta handen. Av den ursprungliga Alcazaba finns det nästan inget kvar, endast väggar, grunden och vakttornet Torre de la Vela. Härifrån har man en otroligt fin utsikt över Darrodalen. Tittar man bakom Alhambra ser man en klippan som är fylld med hål och är helt naken. Dessa grottor har varit bebodda.
 

Casa Real

Casa Real är är det kungliga palatset i Alhambra. Alla murar i palatset är färgglatt dekorerade i mosaiker som bildar olika skuggor när solen reflekterar väggen. Man kan även hitta inskriptioner från koranen i väggarna och taken är snidade av libanesisk ceder. Palatset är indelat i tre avdelningar, ett område där kungen tog emot vanligt folk, ett där han kunde underhålla finare gäster och ett där kungen och hans hushåll höll till. Morerna använde nästan bara mattor och kuddar på golven, det fanns väldigt lite av andra möbler och de gillade att ligga ner och sträcka ut sig. Därför dekorerade de taken väldigt vackert. Patio de los Arrayanes är en mycket lugn och vacker myrtengård. Denna innergård har en damm med guldfiskar och fontäner som omges av myrtenhäckar. I den moriska arkitekturen har vatten ett viktigt inslag. Både för att man ska tvätta sig innan bönen och för att detta representerar morernas ursprung från oasen i öknen. Bakom denna innergård finns två rum, Sala de la Barca och Salon de los Embajadores. Väggarna är täckta av inskriptioner från koranen. Kungen tog emot sina ministrar här inne. Taket är täckt av 8000 träbitar som är byggt som ett pussel och ska föreställa de sju himlarna. Det var i detta rum som Boabdil lämnade över staden Granadas nycklar till Kungarna Ferdinand och Isabella och det var taket som var det sista han såg härifrån.
 

Patio de los Leones

Detta är en del av det inre palatset. Här finns det tolv lejonstatyer som står runt en fontän. Detta ska föreställa Israels tolv stammar och man tror att Granadas judiska befolkning har donerat detta till morerna.Vattnet ska symbolisera himlens fyra floder av vin, honung, mjölk och vatten och flyter därför i fyra kanaler från fontänen. Vid pation finns ett rum som heter Sala de los Abencerrajes. Rummet fick sitt namn efter den man som Boabdils far, Abu al- Hassan, hade massakerat eftersom att han trodde att han var kär i hans fru. Rummet har silverblått tak med blå stalaktitvalv och en fontän.

 

 

Trädgårdarna

Om man går på en liten bro som leder från Alhambra kommer man fram till grönskande trädgårdar. På 1300-talet hade man trädgårdarna som köksträdgård. Man odlade mandel, mynta, fikon, apelsin och granatäpplen här då. Idag finns här långa alléer som är kantade med cypresser, fontäner, blomsterbäddar i alla de olika färger. Här har man även en fin utsikt över staden.
 

Capilla Real

Det kungliga kapellet är en gotisk byggnad som har ett vackert smyckat renässansaltare. Byggnaden ligger i Alcaiceria, den gamla moriska sidenmarknaden i centrum av staden.Det var Ferdinand och Isabella som byggde den åt sig själva år 1504. De vill för alltid stanna på denna platsen. Gravarna är enkla, men det finns stora monument över kungarna och även dottern och svärsonen. Det är den italienska konstnären Domenico Fancelli som skulpterade dessa i Michelangelostil år 1517. Det finns även ett altare där man man kan se scener ur Ferdinand och Isabellas liv. Här finns också en massa föremål från deras liv.
 

Albaicin

Alldeles vid klippans kant med utsikt över Alhambra ligger Albaicin som är stadens gamla moriska kvarter. Här ser det ut som det gjorde under Nazarites tid. De kullerstensbelagda gatorna är så smala så att det inte går att köra med bil och det är järngaller framför dörrarna på de vitkalkade husen. Här hittar man även små stadsträdgårdar med växtlighet så som granatäpplen och citronträd blandade med en fontän i mitten. Om man går till stadsdelens högsta plats, Mirador de la Morayma, kan man få en fin utsikt över Alhambra. I och med de arkeologiska fynden från området vet man att platsen har varit bebodd sedan urminnes tider.
 

Sacromonte

På klippsidan Camino de Sacromonte utanför Alhambra hittar man grottöppningar som används som bostäder. Det var araberna som upptäckte att den mjuka stenen var perfekt att bygga underjordiska hem av. De har varit bebodda av zigenare men människorna bor numera i husen framför grottorna. Över tiden har grottorna blivit en turistattraktion. Området är ett viktigt centrum för flamencosång och dans. Grottorna är även idag bebodda och vissa har kök, toaletter, telefoner och till och med internetanslutning.
 

Charterhouse Granada

Charterhouse Granada är ett kloster som ligger i Aynadamar. Här finns massor av vatten och olika fruktträd. Det var Gonzalo Fernandez de Cordoba som initirade till att bygga klostret här och det grundades 1506, men började byggas tio år senare och det tog 300 år att få det färdigställt. Under Peninsular kriget skadades klostret väldigt illa. För att komma in går man genom en utsirad båge av plateresk stil och kommer då in till en stor innergård. Här finner man en trappa som leder in i kyrkan. Det finns tre ingångar varav en är för de troende och de andra två för präster och munkar. Man anser att Tabernaklet och Sancta Santorum är ett mästerverk av barock spansk konst i sin blandning av arkitektur, målning och skulptur.
 

Fredrico Garcia Lorca

Fredrico Garcia Lorca var en av andalusiens stora författare och han födde i Granada 1898. Han växte upp på en bondgård utanför staden. Han skrev boken El Romancero Gitano år 1928 och det var en samling av zigenarballader. Han skrev även böckerna Bodas de Sangre och Yerma. Han mördades av fascistiska terrorister 1936 antagligen för hans politiska sympatier och sexuella läggning men det har aldrig förklarats och hans kropp har inte hittats. Man kan besöka Lorcas familjs sommarhus i Granada.

Karta över Granada