Marbella

Snabbval: StränderCentrumSevärdheterResaHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om Marbella:

Marbella bågen
Stranden i Marbella
Stranden i Marbella
Strandpromenaden
Avenida del mar Marbella
Parken Alameda i Marbella
Parken Alameda
Gamla staden i Marbella
Gamla staden
Kyrkan Santa Maria i Marbella
Modern orgel Santa Maria
Kyrkan Santa Maria
Kyrkan Santa Maria
Kyrkan Santa Maria
Stadsmuren i Marbella
Stadsmuren i Marbella
Gamla staden i Marbella
Stadsmuren i Marbella
Stadshuset i Marbella
Apelsintorget i Marbella
Apelsintorget i Marbella
Plaza de la Victoria Marbella
Plaza de la Victoria
Mysiga gränder i Marbella
Huvudvägen i Marbella
Marbella bågen

 
Marbella ligger ungefär 6 mil väster om Malaga och är solkustens lyxigaste och dyraste stad. Här bor det ungefär 100 000 invånare och många tillhör Europas jetset. Här finner du en hel del fina hotell och massor av turister. Många världskända namn har besökt de lyxiga men diskreta hotellen. Se populära hotell i Marbella här. Hit kommer även de som vill besöka någon av de alla fina golfbanorna som finns i området och även de många fina långa sandstränderna. Många fina lyxkryssare och yachter kommer hit och lägger till i den fina hamnen Puerto Banus. Marbella står även värd för WTA-turneringen i tennis som äger rum på grus. I Marbella finner man även många av de mer exklusiva klubbarna som finns i Europa. Man åker hit för att ta det lugnt vid stranden på dagarna och går ut och dansar hela nätterna.

Se vår film om staden Marbella här:

 

 

Stränder


Det finns sammanlagt 20 kilometer sandstrand i kommunen Marbella och längst denna kustremsa finns 23 stränder. Alldeles vid Marbellas centrum finner du stranden Playa de Venus och väster om den ligger Playa de Fontanilla. Playa de Fontanilla är den mest populära och vackraste innerstadsstranden. Det är en fin och gyllene strand som är 1000 meter lång och 30 meter bred och börjar från hamnen och löper utmed promenadstråket Paseo Maritimo. En annan strand, Playa Nagueles ligger vid Marbella Golden Mile. Här ligger de bästa hotellen, dyraste restaurangerna och de exklusivaste strandklubbarna. Stranden är fin och gyllene och börjar vid Puente Romano Hotel fram till Marbella beach club och ligger 4 km från centrum. Cabopino beach är en 1500m lång och 25 m bred fin och gyllene sandstrand. Stranden ligger ca 13 km öster om Marbella och man kan ta sig hit med bussar från Marbella och Fuengirola.
 
Litet klipp som visa hur stranden och strandpromenaden ser ut i Marbella:

 
Med 5 minuters bilfärd från Costabella och 14 km från Marbella finner du den exklusiva strandklubben Nikki Beach. Stranden är mycket fin och ligger invid Don Carlos Hotel. Stranden Rio Real ligger nära centrum och här är det trångt på sommarmånaderna. Det är en 400m lång och 30 m bred strand med grov och mörk sand. Stranden gränsar till Rio Real golfbana som är en av Marbellas populäraste golfbanor. Med endast 3 km från Marbellas centrum ligger Bounty Beach som egentligen heter Playa del Cable. Denna strand är 1300m lång och 70m bred och har fin gyllene sand. Detta är en populär strand för volleybollspelare och de som vill utöva vattensporter. Playa Real de Zaragoza är en av de största stränderna som är 1700m lång och 30m bred. Sanden är fin och gyllene och gränsar mot några av Marbellas mer exklusiva och välkända stränder.

Strandpromenaden i Marbella
Strandpromenaden
Stranden i Marbella
Stranden

 
Om du tar dig ungefär 10 km öster om Marbellas centrum kommer du till Playa El Alicate som är 850m lång och 25m bred. Här är sanden typisk medelhavet, alltså mörk och grovkornig. Här finns många strandbarer och restauranger. Kommer du hit med bil parkerar man runt restaurangen Los sardinales. En annan lite mindre strand som ligger 10 km från centrum heter Playa Hermosa. Vattnet här är mycket rent och grunt och sanden är mörk och grovkornig. Stranden ligger runt restaurangen Poco Loco. En annan fin strand heter Playa Casablanca. Stranden Playa Las Chapas är en ganska oexploaterad strand med gyllene sand.
 

Centrum

Plaza de la Victoria i Marbella
Plaza de la Victoria
Gamla staden Marbella
Gamla staden
Gamla staden Marbella
Gamla staden

 
Något som lockar många turister är den gamla kärnan i Marbella, Casua Antigua. Där man går runt i de mysiga trånga gränderna med små torg här och var. Husen är vitkalkade och väl bevarade med gatunamn och husnummer på färgglada kakelplattor. Samlingsplatsen är Plaza de los Naranjos (apelsintorget) som blev uppbyggd år 1485. På detta torg finner man stadshuset som byggdes 1568 och har en steninskription till minne av återerövringen av staden 1485. Går du ut från torget genom det högra hörnet kommer du till den förfallna stadsmuren. Alldeles i närheten finner du kyrkan Santa Maria där det finns en modern orgel från 1972 som består av 5000 koppar- och träpipor. Här finner du lite finare affärer och blir du hungrig eller trött kan du emellan shoppingen pausa på Plaza de los Naranjos. Men här har turismen tagit över helt och det är inte den bästa platsen att äta på om man vill ha de lite genuinare maträtterna till bättre priser. Den riktiga designergatan med affärer som Gucci, Benetton finner du på Avenida Ramon y Cajal som ligger vid den södra gränsen till Casco Antiguo. Alldeles mittemot denna gata ligger parken Alameda. Här brukar ortsborna samlas och sitta på de fina keramikbänkarna och titta på den porlande fontänen. Härifrån leder även en marmorgång ner till stranden där man kan promenera på strandpromenaden och njuta av den underbara miljön.

Santa Maria kyrka i Marbella
Kyrkan Santa Maria
Alameda parken i Marbella
Parken Alameda
Alameda parken i Marbella
Parken Alameda

 

 

Sevärdheter


I Marbella kan du besöka ett Bonsai Museum. Här finner du en samling av miniatyrträd som har odlats enligt en japansk tradition så att träden ska bli dvärgversioner av riktiga träd. Det som är mest känt är deras 300 år gamla olivträd och det växer mellan stenar som hämtats från nationalparken El Torcal.

Något mer som man kan kika på när man är i Marbella är den stora moskén som ligger bredvid ett palats som har tillhört den tidigare kungen Fahd av Saudiarabien. Huset är en kopia av Vita Huset. Är man intresserad av båtar ska man besöka marinan i Puerto Banus, där du kan få se många fina båtar. För den som är golfintresserad finns det många olika golfbanor att välja mellan runtomkring Marbella. Bara den underbara naturen vid golfbanorna gör dem väl värda ett besök.

Man kan även besöka ett område som kallas den ”historiska utvidgningen” (Avenida del Mar) som ligger mellan den gamla staden och havet. Här finner du en liten botanisk trädgård med fontäner och en samling av tio skulpturer av Salvador Dali. Marbellas Golden Mile är en sträcka på 6,4 km som sträcker sig från västra kanten av Marbellas stad fram till Puerto Banus. Detta är ett väldigt exklusivt område med många fina gårdar och villor. Utsikten från dessa fastigheter är underbar över berg och hav. På 1960 talet utvecklades detta området. Man delar upp Golden Mile i två delar i och med att motorvägen passerar genom den. Längs med motorvägen ser man affärscentrum, lyxiga hotell, golfbanor, m.m. Medan biten upp mot bergen fortfarande inte är helt utvecklad. Ett område som sträcker sig mellan San Pedro del Alcantara och Estepona kallas för den nya golden mile och bör inte förväxlas med The Golden Mile.

Avenida del Mar i Marbella
Avenida del Mar

 

Feria / Fiesta

I Marbella har man feria eller fiesta den 11 juni och då firar man skyddshelgonet San Bernabe. En vecka runt det datumet är det fest både dag och natt. Det är både marknader, tivolin, dans, mat och fyrverkerier. En riktig festlig vecka då alla är ute på gatorna och har det roligt. Marbella är väl värd ett besök under denna veckan.

Apelsintorget i Marbella
Apelsintorget
Stadshuset i Marbella
Stadshuset
Gamla stadsmuren i Marbella
Gamla stadsmuren

 

Guidade turer och aktiviteter

Vi har sammanställt de 5 bästa aktiviteterna och saker att göra i Marbella på en egen sida som du hittar här: Att göra i Marbella
 

Marbellas historia

I bergen i närheten av Marbella har det gjorts utgrävningar som visar på mänskliga bosättningar på paleolitiska och neolitiska tider. På 7:e talet f.kr. tror vissa historiker att den första bosättningen grundades i Marbella. Man har inte funnit några kvarlevor från detta här, men man vet att det finns på andra delar av kusten. Efter att normanderna ödelagt kusten blev det en period av islamskt styre. Alcazaba byggdes som en vägg för att skydda staden. Den katolska monarken gav senare Marbella titeln staden och huvudstad i regionen och gjorde det till en Realengo (kunglig protektorat). Man byggde nu Plaza de los Naranjos och de historiska byggnaderna som finns runt om. Affärsmannen Manuel Heredia startade 1828 ett företag för att bryta magnetit järnmalm. Företaget byggde sedan år 1832 den första koleldade masugn för icke- militärt bruk. Senare följde år av fattigdom och stor arbetslöshet. De första hotellen byggdes 1918 och hette El Comercial och Miramar öppnade 1926. Efter andra världskriget började utvecklingen av turismen i Marbella. År 1954 öppnades Marbella Club som blev en semesterort till filmstjärnor, företagsledare och adeln. På 1980- talet fortsätter Marbella att vara en populär jetset destination. År 1991 valdes Jesus Gil till borgmästare i Marbella men dömdes senare år 1999 för att ha förskingrat offentliga medel och förfalskat offentliga handlingar. Han dog sedan 2004 men hans parti fortsatte att vara vid makten fram till 2006. Hans relaterade skandaler fortsätter fortfarande idag. Idag är ”Marbellan urbanism” i Spanien synonymt med statlig korruption, 30 000 bostäder har byggts illegalt. Bygglov har utfärdats i utbyte mot ett kuvert med kontanter och sedan har pengarna olovligt tvättats.
 

Karta över Marbella: