Nerja

Snabbval: Om stadenSträndernaSevärdheterHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om Nerja:

P1000198 l
P1000187 l
P1000224 l
P1000218 l
P1000219 l
P1000208 l
P1000213 l
P1000202 l
P1000209 l
P1000236 l
P1000229 l
P1000262 l
P1000260 l
P1000252 l
P1000249 l
P1000244 l
P1000247 l
P1000301 l
P1000276 l
P1000349 l
P1000350 l
P1000386 l
P1000347 l
P1000340 l
P1000329 l
P1000422 l
P1000754 l
P1000419 l
P1000765 l
P1000756 l
P1000793 l
P1000796 l
P1000774 l
P1000786 l
Gatan Pintada

 

Nerja ligger i den östra delen av Costa del Sol och här är inte turismen lika stor som i städerna västerut. Från Malaga är det ungefär 50 km till Nerja. Den enda genuint internationella turistorten längst denna del av kusten är Nerja och här kan man fortfarande se det traditionella andalusiska vitkalkade husen. Landskapet är mer kuperat här och de små badvikarna ligger mellan höga berg och klippor.

 

Nerja Plaza
Nerja Plaza
Nerja
Välkommen till Nerja!

 

Boka boende i Nerja här

 

Om staden


Staden Nerja är livlig och lättsam och man får inte alls samma känsla som i de mer neonupplysta semesterorterna i väst. Staden omges av olika odlingar med persikor och granatäpplen. På 1960-talet blev Nerja en turistort men har lyckats undvika höghusen och byggandet har hindrats av den branta och klippiga kustlinjen. Hotellen blev istället placerade i centrum och i vitkalkade villor på sluttningarna bakom staden. Runt klippkanten är den gamla delen av staden samlad och en del av hotellen som ligger där har en sagolik utsikt över kusten. Läs mer om Nerjas hotell här. Staden består av smala slingrande gator som är kantade av souveniraffärer och caféer. Här kan man träffa på många utländska ortsbor som sitter på cafeerna och njuter. På kvällarna är det fullt av liv på alla centrums tapasbarer och restauranger. Här finns ungefär 400 restauranger, barer och cafeér. Det finns även ett flertal mataffärer utspridda i byn. I den äldre delen av Nerja har ett parkeringshus byggts. Hit är det lite snirkligare att ta sig men det är ändå bästa stället att parkera på i och med alla de smala gatorna. Missa inte den charmiga bergsbyn Frigiliana när du besöker Nerja!

Butiker
Butiker i Nerja
Gränder i Nerja
Gränder i Nerja
Nerja
Nerja
Vy mot Nerja
Vy mot Nerja

På gatorna Pintada och Almirante Ferrandiz hittar man många små butiker och restauranger med mysiga små uteserveringar där man kan sitta i solen och ta det lugnt.

Gatan Calle Pintada
Gatan Calle Pintada
Gatan Calle Pintada
Gatan Calle Pintada

Vid Plaza Fabricade los Congrejos som ligger längst ner på gatan Avda Castilla Perez hittar man häst och vagn som man kan åka en tur med. Här finns även flera Italienska restauranger som man kan besöka. Vid Plaza Fabricade los Congrejos hittar man även Fuente de Europa som är ett monument som är byggt av 25 olika stenar, där var och en kommer från ett land iEuropeiska Unionen. Detta är en symbol för Spaniens medlemskap i EU. De länder som tillhörde EU vid tidpunkten för konstruktionen 2002. Monumentet är nu placerad vid vattnet och nära stranden Playa La Torrecilla i Plaza Fabricade los Congrejos och har tidigare haft sin position vid Verano Azul Park. Det var April 2015 som den flyttades.

Häst och vagn tur i Nerja
Häst och vagn tur i Nerja
Fuente de Europa
Fuente de Europa

Fortsätter man att promenera från Plaza Fabricade los Congrejos och upp med gatan Avda Castilla Perez för att ganska snart ta mot höger kommer man till fler mysiga små gränder med butiker och restauranger. Strax hamnar man på Plaza Cavana som är ett litet torg med butiker, restauranger och uteserveringar. Härifrån går även ett sightseeingtåg.

En svensk affär i Nerja
En svensk affär i Nerja
Gränder med butiker
Gränder med butiker
Gränder med butiker
Gränder med butiker
Torget Plaza Cavana
Torget Plaza Cavana
Torget Plaza Cavana
Torget Plaza Cavana
Torget Plaza Cavana
Torget Plaza Cavana

Kyrkan El Salvador i Nerja är placerad mellan Balcon de Europa och torget Plaza Cavana. Det är en barockbyggnad med ett klocktorn från 1724. På insidan av kyrkan finns pelare och bågar samt en central mittdel. Här finns även de tre ärkeänglarna representerade och väggmålningar.

Kyrkan El Salvador i Nerja
Kyrkan El Salvador i Nerja
Kyrkan El Salvador i Nerja
Kyrkan El Salvador i Nerja

 

 

Stränder


I och med Nerjas nio km långa kust finns det många små stränder i vikarna nedanför klipporna. I och med att vikarna är formade som de är, är vattnet lugnt och stränderna är inte utsatta för hårda vindar. Det finns restauranger och kiosker utspridda längs stränderna. Den mest populära stranden är Burriana Beach och passar väldigt bra för barnfamiljer i och med att det finns lekplatser och volleybollnät. Här finns klippor på båda sidorna samtidigt som det finns skogsområden och trädgårdar. Här kan man även hyra trampbåtar, solstolar och parasoller. Det finns även duschar och restauranger längs strandpromenaden. Stranden har även fått blå flagg.

Burriana Beach
Burriana Beach
Burriana Beach
Burriana Beach
Burriana Beach
Burriana Beach
Burriana Beach
Burriana Beach

Stranden El Playazo ligger till väster om centrala Nerja. Här är sanden mörk och det finns duschar, solstolar, parasoller och en del restauranger utmed stranden. Stranden har fått Blå Flagg. Stranden La Torecilla är en liten strand. I och med den steniga och kuperade terrängen kan man inte gå hit genom kusten utan måste gå längs inlandet på vägen ner mot stranden. Här finns strandkaféer, kiosker och några solstolar och parasoller, men i och med att stranden är så liten går det inte att ha fler faciliteter här. Strandens namn kommer från ett torn som byggdes här för att skydda Nerja från pirater. Tornet förstördes under kriget men har senare återställts.

Playa La Torrecilla
Playa La Torrecilla
Playa La Torrecilla
Playa La Torrecilla

Stranden La Caletilla är en väldigt liten strand. Den ligger till väster om Balcon de Europa. La Caletilla ligger alldeles framför Hotel Balcon de Europa. även om det ser ut som att den tillhör hotellet så är det en allmän strand. Här finns kiosker, solstolar och parasoller. Stranden blir oerhört vacker i och med de fina klippformationerna och det helt otroligt kristallklara vattnet. Stranden ligger ju också nära till allt genom att den är mitt i centrum.

La Caletilla
La Caletilla
La Caletilla
La Caletilla

Playa El Salon ligger till väster om Balcon de Europa. Dit tar man sig genom en brant gångväg som sicksackar sig ner till stranden. Här finns ingen restaurang men en kiosk. Bakom stranden ligger ett bostadsområde. Stranden är 200 meter med 20 meter sand.

Playa El Salon
Playa El Salon
Playa El Salon
Playa El Salon

 
Calahonda, Chorillo och Carabeo är tre små stränder som ligger öster om Balcon de Europa. Stränderna ligger åtskilda på grund av berg och stenblock. Hit kommer man endast via gångstigar som går över klippor och berg. Det är inte så lämpligt för barnfamiljer eller rullstolsbundna att ta sig till dessa stränder. Stränderna är populära för snorkling och dykning på grund av de stilla och klara vattnet. Här finns solstolar, parasoller och restauranger.

Playa Calahonda
Playa Calahonda
Playa Calahonda
Playa Calahonda
Playa Carabeo
Playa Carabeo
Playa Carabeo
Playa Carabeo

 
Strax öster om Nerja finns en by som heter Maro. Här hittar du stranden Playa de Maro och detta är en av de bästa stränderna i Andalusien och även i hela Spanien. Viken ligger lite avskilt med klippor runt och vacker växtlighet. Här är det populärt för snorklare och sportdykare i och med det turkosa klara vattnet med massor av fiskar och klippformationen längs udden. Det är ett bra ställe att bada på i och med de varma medelhavsströmmarna. Här kan man hyra solstolar och parasoller och det finns duschar och toaletter. Stranden har även fått Blå Flagg. Vid stranden finns även en kiosk och en beachbar. Man kan ta sig med bil till denna strand men det är en väldigt liten och brant väg. Vid änden av vägen kommer man till en parkeringsplats som under sommartid snabbt blir full och man parkerar istället längs med vägen ner.
 

Sevärdheter


 

Cuevas de Nerja/ Grottorna

År 1959 råkade en grupp med pojkar hitta en underjordisk kalkstensformation. Det fanns även stenåldersmålningar och verktyg från tiden 25000 – 27000 år före kristus. Detta fynd gjorde att Nerja hamnade på kartan. Nu är grottorna öppna för allmänheten. Det är även väl ett besök för sina magnifika stalaktiter och klippformationer och även en kolonn som ska vara världens största. Hela systemet ska vara 5 km långt. Grottmålningarna får emellertid inte allmänheten besöka, men man kan få se foton på dem i ett galleri. I galleriet kan man även få se verktyg och krukor. I den största grottan håller man även konserter och dans under ferier. Vi har besökt grottorna i Nerja, läs allt om det i vår blogg.

Grottorna i Nerja
Nerjas berömda grottor
Nerjas grottor
Besök inte Nerja utan att besöka grottorna

 

Bergen och stränderna

Nerja är ett betydande centrum för vandrare i och med de höga bergen Sierra de Almijara och Sierra Tejeda som ligger här. Här finns även centrum för dykning. Det är ett perfekt ställe att dyka och snorkla i och med det klara vattnet med alla de färgglada fiskarna och klippformade kusten. Det samlas många dykare och snorklare här för att utforska den underbara miljön.

Bergen i Nerja
Bergen i Nerja
Vy över havet i Nerja
Vy över havet i Nerja

 

Balcon de Europa

Balcon de Europa är en stor rund balkong som ligger på en hög klippa i Nerja. Det är en sagolik utsikt härifrån över havet. Balkongen ligger intill Plaza Cavana och stadhuset. Det har lagts till en strandpromenad som leder till balkongen och en del cafeér. På platsen står en staty av kung Alfonso XII som lutar sig mot räcket. Det var han som utropade ” det här är balkongen av Europa”. Läs vårt blogginlägg om Balcon de Europa här.

Statyn av kung Alfonso XII
Statyn av kung Alfonso XII
Balcon de Europa
Balcon de Europa
Sidan av Balcon de Europa
Sidan av Balcon de Europa
Utsikt från Balcon de Europa
Utsikt från Balcon de Europa
Gången från Balcon de Europa
Gången från Balcon de Europa
Utsikt från Balcon de Europa
Utsikt från Balcon de Europa
Nerja balkongen
Balkongen på klippan
El Barco de Chanquette

El Barco de Chanquette är kopia av en berömd fiskebåt som var med i en Spansk tv- serie, Verano Azul, år 1981. Det var den välkända filmregisörren Antonio Ferrandis som regisserade serien. Båten tillhörde fiskaren Chanquete och han spelades av Antonio Ferrandis. Serien handlar om en grupp barn som är mellan 9- 17 år och de var på semester på sommaren i Nerja. Alldeles vid infarten till Nerja ligger nu båten på land. Man ville sätta upp den där som ett monument till all turism i staden.
 

Feria

I augusti varje år hålls en sång- och dansfestival i Nerja. Här kan man beskåda flamencodansare och olika musiker med instrument. Den 15- 16 mars firas även en annan festival, San Isidros pilgrimsfärd. Här går man i parad i traditionella kostymer ut till helgonaltaret som finns utanför staden.
 

 

Nerjas historia

Namnet Nerja kommer från det moriska ordet naricha och det betyder ”rik på vatten”. Romarna byggde tre bosättningar här, men under 8:e århundradet tog araberna över. Redan på 10:e århundradet blev deras jordbruks- och silkesproduktion berömd över hela den muslimska världen och marknaden i Damuskus. Vid centrum av staden står en staty av kungen Kung Alfonso XII vid räcket av en utsiktsplattform med underbar utsikt över havet. Det sägs att han, kungen besökte platsen 1885 för att få se hur stor förödelsen efter en jordbävning hade blivit. När han såg platsen ställde han sig här och sa ”det här är balkongen av Europa” (Balcon de Europa). Detta blev då namnet på platsen och för att hedra denna kung tillverkades statyn och placerades här. Härifrån har man en sagolik utsikt över havet. La Bateria var Balcon området först känd som i och med att det fanns ett torn där med pistolen ”batteri” fastsatt i tornet. Tornet förstördes under Peninsular kriget den 20 maj 1812. I slutet av Balcon har man placerat två rostiga kanoner för att minnas dessa våldsamma tider. Även i havet kan man se rester av La Bateria.

Kanon
Kanon
Kanon
Kanon

Sockerrören som odlades här har fått ge vika för mer värdefulla grödor så som mango, papaya och avokado. Avokadoplantagen är bland de störst växande i Europa. Sockerrörsfabriken finns fortfarande kvar men är numera tom. Den viktigaste industrin idag är istället turismen.

 

Karta över Nerja