Gibraltar

Snabbval: HistoriaSevärdheterKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om Gibraltar!

Klippan i Gibraltar
Klippan i Gibraltar
Apor i Gibraltar
Apa i Gibraltar
Apor i Gibraltar
Fler apor
Gibraltarklippan
Utsikt från toppen Gibraltar
Fin utsikt
Klippan Gibraltar
Klippan i Gibraltar

Gibraltar syns på flera mils avstånd i och med den massiva klippan av uråldrig kalksten som sticker upp mellan sandstränderna. Gibraltar bildar en liten halvö mellan den spanska staden La Linea och industristaden Algeciras. Gibraltar har endast en yta på 6 km lång och 2 km bred med en höjd på 450 m. Den största inkomstkällan idag är turismen och Gibraltar har flera miljoner besökare varje år. I Gibraltar följer allting engelsk sed. Både bussar, poliser, valutan och öppettider. Hela gågatan Main Street är kantad av brittiska butiker, banker och pubar.
 

Boka boende i Gibraltar här

 

Historia


Militäriska strider har alltid pågått vid Gibraltar i och med det strategiska läget precis vid inloppet till Medelhavet och bara några km från Afrikas kust. Gibraltar har alltid haft historisk betydelse. Enligt gamla myter trodde romarna att Gibraltar var en av Herkules två pelare. Den andra pelaren, Jebel Musa, ser man på andra sidan sundet. Enligt den geologiska verkligheten rörde sig de kontinentala plattorna så att Europa skildes från Afrika och då strömmade vatten ifrån Atlanten genom ett 3048m högt vattenfall. Detta skedde för ca 5 miljoner år sedan och det tog 100 år att fylla medelhavet. År 711 landsteg Tangers guvernör tillsammans med en stor morisk arme Gibraltar och började erövra södra Spanien. I ungefär 600 år var Gibraltar en del av det moriska kungadömet. Klippan kallades då Jebel-al-Tariq (Tariqs klippa). Under detta styre planterades de berömda aporna in. Mellan åren 1309 och 1462 försökte de spanska kristna flera gånger att överta klippan och lyckades tillslut överta Gibraltar igen. Men år 1704 intog en Engelsk-Holländsk arme Gibraltar och efter många lönlösa försök och den stora belägringen 1779 gav tillslut spanjorerna upp. Under andra världskriget var Gibraltar en viktig bas för Churchill och brittiska soldater höll till i alla de tunnlar som finns på Gibraltar. Idag är alltså Gibraltar en brittisk koloni och alla soldater har lämnat stället. Gibraltar är fortfarande en het politisk fråga idag och den spanska regeringen vill fortfarande ha tillbaka området.
 

 

Sevärdheter


Om man vill kan man boka guidade rundturer genom turistinformationen. Men man kan även själv promenera runt och se sig om. Det är smidigast att inte ta med sig bilen in till Gibraltar utan att istället parkera bilen i staden Linea som ligger precis vid gränsen och gå till gränsen istället. Det blir billigare att parkera här och det är svårare att hitta parkeringsplats i Gibraltar. Från gränsen kan man sedan antingen ta en buss in till Gibraltar eller ta en promenad på ungefär 15 minuter. Mellan gränsen och staden har det anlagts en flygplats och man måste då passera landningsbanan för att komma till staden. Trafikljus är uppsatta för att reglera trafiken.
 

Aporna
Aporna i Gibraltar
Tama och söta apor
Fin vy
Aporna har fin utsikt

 
På Gibraltars klippa hittar du de berömda aporna. Det finns två kolonier av svanslösa halvapor och dessa apor kan man bara hitta vilda i Marocko och Algeriet. Aporna får röra sig fritt på berget och blir väl omhändertagna. De är väldigt tama och är vana vid alla turister som kommer hit. Men man får se till att hålla borta mat annars är de snabbt framme och tar den. Man ska inte heller provocera aporna eftersom att de då kan bitas. Legenden säger att Gibraltar alltid kommer att tillhöra Storbritannien så länge aporna är här, i och med detta tas de väl omhand. Man kan ta sig upp på klippan antingen genom att köra bil eller med linbanan eller till fots. Tar man sig dit till fots får man räkna med att det är en väldigt lång och brant promenad. Men däremot får man se växt- och djurlivet på ett helt annat sätt. En bra karta kan också vara bra att ha med sig eftersom att alla gamla militära vägar inte finns med på turistkartorna.
 

Upper Rock Nature Reserve

Från Almeda Gardens på Gatan Main Street kan man ta sig med linbanan upp till Upper Rock Nature Reserve. Man kan även ta sig dit med bil om man vill. Här finns ungefär 600 olika sorters växtarter och några av dem är helt unika för Gibraltar. Inom reservatets område finns även fler attraktioner.
 

Linbanan Gibraltar
Linbanan till Upper Rock.

 

Den stora belägringens tunnlar

År 1779 grävdes ungefär 48 km av tunnlar i berget. Här fick de brittiska soldaterna ett stort övertag i och med att de kunde få upp sina vapen på väldigt hög höjd och detta betraktades som en beundransvärd ingenjörsbedrift. När man kommer dit kan man få se vaxdockor som visar hur britterna grävde i klippan. Många av tunnlarna är stängda för allmänheten.
 

Det moriska slottet

På 1333 talet byggdes vördnadens torn som man kan se när man närmar sig Gibraltar. År 1540 använde Gibraltars befolkning det moriska slottet, som är från 700-talet, som skydd undan Barbarossas plundrande pirater. Hela staden förstördes.
 

S:t Michaels grotta

Under stenålder beboddes denna grotta. Förr trodde man att katedralkammaren alltså den största grottan var bottenlös. Det skulle varit en underjordisk tunnel som gick mellan Gibraltar och Afrika. Under andra världskriget skulle grottan ha använts som militärsjukhus men den användes aldrig. Man upptäckte fler grottor när man klippan sprängdes. På de guidade turerna går man förbi kalkstensformationer och går 63 m under ingången.
 

 

Gibraltar stad

Gibraltar stad är omgiven av murar, portar och fönster. Det är bäst att promenera runt för att upptäcka staden. Ingången till Main Street är Casemates Square och här ägde förr i tiden offentliga avrättningar till. Idag är här många affärer, pubar och restauranger och fullt med liv och rörelse. Det finns två stora fördelar med att shoppa här, det finns ingen varuskatt och det är till stora delar momsfritt. Man hittar även många av de brittiska kedjorna här. I Gibraltar finns det mer än 360 pubar och de har nästan alltid liveunderhållning. Gibraltar har även Ladbroke international Casino Club där du erbjuds liveunderhållning och underbar utsikt över bukten. Utanför guvernörens bostad kan man få beskåda vaktombyte.
 

Museum

Gibraltars museum kan man finna i den bäst bevarade arabiska badhuset i Europa. Här kan man titta upp mot stjärnformade takfönster och beskåda romerska, visigotiska och moriska kolonner. Här kan man även flera gånger under dagen se en film om Gibraltars historia. På museet kan man även få se föremål från stenåldern och vapen från den stora belägringen. Man kan även få titta på en skalenlig modell där man kan få se hur livet såg ut på Gibraltar på 1800-talet. Denna modell byggdes 1865.
 

Försvarsmurarna

Murarna som omgärdar staden kommer från olika perioder. Den mur som byggdes på 1500-talet på Charles V:s tid förstärktes år 1775. Härifrån sköt man på de spanska skeppen under belägringen och gjorde så att det blev stora hål i skeppen och då sjönk de. Muren Line Wall byggdes 1704 på en morisk havsmur och användes till försvarsmur. Muren Southport Gate är uppbyggd av tre portar från olika tider. Byggdes från början av Charles V, drottning Victoria och 1976 för att fira folkomröstningen då Gibraltar röstade för att fortsätta tillhöra Storbritannien.
 

Gibraltarklippan
Klippan i Gibraltar

 

Karta över Gibraltar