Mijas

Snabbval: Mijas PuebloMijas CostaLas LagunasSevärdheterStränderHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Mijas är uppdelad i tre olika områden eller stadsdelar kan man säga. Det är Mijas pueblo som är den delen som ligger uppe i bergen, Las Lagunas som är ett modernt bebyggt område och Mijas Costa som är en 12 km lång kustremsa med olika små orter, där La Cala de Mijas ligger i mitten. Här får du både det charmiga andalusiska bergbyn, kosmopolistiska staden, de fina stränder och de många fina golfbanorna.

 

Mijas Pueblo


Mijas Pueblo är en liten mysig by som ligger inbäddad bland pinjeskog på en bergssida. Man kan tro att man skulle hamna i en typisk spansk by, men här bor fler utländska och engelsktalande än spanjorer. Trots detta har lokalbefolkningen lyckats behålla en del av sin andalusiska livsstil. Mijas ligger endast 8 km inåt landet från Fuengirola.
 

Boka boende i Mijas här

 
Mijas by har ett romerskt, feniciskt och moriskt ursprung. På det sätt som det ser ut i dag härstammar det från den moriska tiden. Gatorna är smala och gjorda av kullersten och man kan fortfarande se en del av stadsmuren om man befinner sig i närheten av kyrkan. Där kyrkan är nu har det tidigare legat en moské.Tidigare har byn varit ett spannmålsmagasin åt Fuengirola, ett försvarscentrum mot de kristna och under 16 – och 1700 talet bodde de som arbetade i agat- och marmorbrotten i bergen här. Stenen som man fick fram här använde man när man byggde Malagas katedral och Alcazaba i Sevilla. Mijas är en sån liten by att man lätt tar sig fram gående. Men det finns även åsnor som agerar som taxi för alla turister om man hellre vill ta sig fram på det sättet. Själva åsne taxin har blivit en turistattraktion bland besökare. Här bland de trånga gränderna finns även många hantverks och souvernirbutiker. I hantverksbutikerna hittar man handgjord keramik och man kan även hitta målningar av de lokala konstnärerna Don Clarke och Michele Lehmann. I stadshuset kan man gå på utställning med de lokala konstnärerna.

 

Mijas Costa


Mijas Costa är den del av Mijas som är en 12 km lång kuststräcka. Kuststräckan omfattar El Chaparral, La Cala, El Combo, Calahonda och även bostadsområdena Riviera del Sol och Sitio de Calahonda. Även om det inte är mer än 20 minuters bilresa till byn Mijas med sin typiska Andalusiska stil är Mijas Costa mycket mer 21- talet. Här finns massor av semesterbostäder med allt från små lägenheter till stora villor med privata pooler. Stränderna har mängder av olika vattensportsaktiviteter att erbjuda sina besökare. I de stora bostadsområdena Riviera del Sol och Sitio de Calahonda finns stormarknader, barer, restauranger, golfbanor, idrottsanläggningar m.m. Här bor det många utländska medborgare både permanent och endast under sommaren.

Man kan säga att La Cala de Mijas är den centrala delen av Mijas Costa. Här lever fortfarande den Andalusiska charmen kvar från den tiden den var en gammal fiskeby. Nu är det många Britter som har flyttat hit och befolkningen har då ökat. Här finns barer, restauranger, skolor, bibliotek, affärer, postkontor m.m. Man har även gatumarknader med försäljning av frukt, grönsaker, keramik, kläder, blommor m.m.
 

Las Lagunas


Las Lagunas är den mer moderna, livliga och kommersiella delen av Mijas. Hälften av befolkningen i Mijas bor här. Detta är en stad med allt det senaste och ungefär 80 % av kärnan byggdes på mindre än 30 år. Man har inga officiella gränser men man säger att Las Lagunas avgränsas i söder av Fuengirola floden och i öster av gränsen till Fuengirola och vägen A-7 och i norr och väster av AP-7.


 

Sevärdheter

Tjurfäktningsarena

Mijas tjurfäktningsarena har ovanligt nog byggts till en fyrkantig form. Tjurfäktningsarenan är från 1920 –talet och den ligger alldeles vid kyrkan. Här ligger även ett tjurfäktningsmuseum där man kan se olika föremål från tjurfäktning och bilder på de stora matadorerna.
 

Parque Acuatico Mijas

Parque Acuatico Mijas är ett vatten- och äventyrsland för barn i olika åldrar. Parken ligger lite utanför Fuengirola på väg mot Mijas. Här finns vågmaskiner vattenrutschkanor, jacuzzi, och vattenlekplatser för de små barnen. Det finns också ett antal restauranger, barer och picknickområden. Läs mer på www.aquamijas.com
 

La Muralla

Detta är en kyrka som byggdes på 16: e och tidigt 17 talet. Den byggdes på en ruin av en gammal morisk borg och man använde tornet som ett klocktorn på kyrkan. När man på 1990 talet renoverade detta hittade man bilder på apostlarna. Dessa kan man se på pelarna.
 

Virgen de la Pena

Det finns en helgedom till Virgen de la Pena, Mijas skyddshelgon, som ligger på Paseo ”El Compas” i Mijas byn. Är man här uppe har man en otrolig utsikt över kusten. Inuti helgedomen finns en snidad trästaty som föreställer jungfrun från 850- talet. Det finns en legend som säger att 1586 var det två barn och deras far som genom att följa en duva hittade denna helgedom.
 

Shrine of Calvario

Calvario är ett kapell som byggdes 1710. Detta kapell, Shrine of Calvario, ligger högt ovanför byn. Det var Carmelite munkar som åkte dit för att få en andlig reflektion och eftertanke. Det finns svarta järnkors som markerar promenadvägen upp genom pinjeskogen. Härifrån har man otrolig utsikt över byn och kusten som ligger nedanför.
 

Shrine of our lady of los Remedios

Denna lilla kyrka är byggd på 17-talet och man känner mer till den som Iglesia de Santa Ana. Den har behållit den andalusiska charmen och är en stor del av den gamla byn. Kyrkan ligger i den centrala delen av byn, Plaza de los Siete Canos.
 

San Sebastian kyrkan

Denna kyrka är byggd på 17- talet och den ligger på gatan som heter Calle San Sebastian. Detta har blivit den mest fotograferade gatan tack vare kyrkan som ligger där. Kyrkan är öppen dagligen.
 

Local History Museum

Detta museum har många olika rum där man kan få se hur livet i en andalusisk by har varit. I de 12 olika rummen kan man få se hur hushållen har sett ut och olika yrken och verktyg som funnits. Det finns olivkvarnar, bageri, uteplats och vinkällare att titta på.
 

Stränder


En av Mijas Costas längsta stränder heter Calahonda och är över 4500 meter lång och 25 meter bred. Stranden ligger alldeles vid staden Calahonda och är därför en väldigt populär strand. Här finns många barer och restauranger. Denna stranden passar väldigt bra för familjer eftersom att det här finns både livliga strandbarer och en del som är mycket lugnare. Man kan även hyra solstolar och parasoller på stranden. Stranden El Cabo Rocoso är en stenstrand och ligger vid Playa Marina Urban komplex. Denna strand är lugnare än de andra stränderna. Man kan hyra vattensportsutrustning här och det finns en liten kiosk. Playa la Cala de Mijas är en 35 m bred och 2000 m lång strand. Här finns en fin strandpromenad med många barer och restauranger. Här finns toaletter, omklädningsrum, strandsängar och parasoller. Det finns även duschar utspridda längs stranden. Playa del Chaparal är en strand som ligger lite dold från vägen. Denna strand valdes av Mijas rådhus till Playa Naturista (Nudist strand). Här finns det en strandbar som serverar mat och man kan hyra solstolar och parasoller. Det finns även en strand som heter El Faro och den är över 1000 meter lång. Hit kommer både de som vill bada och även människor som fiskar från land. Här finns också en strandbar och man kan hyra solstolar. El Charcon är en 940 meter lugn strand som ligger öster om El Faro. Här kan man få vara i lugn och ro.
 

Historia


I förhistorisk tid grundades Mijas av Tarteserna. Man kan fortfarande se rester av befästningen på delar av ytterstadsmuren. Det fanns mycket mineraltillgångar vilket lockade grekerna och fenicierna hit. Det var romarna, västgotar och sedan morer som styrde byn. Morerna ville ha jordbruk och boskapsskötsel i utbyte mot att invånarna fick behålla sin egendom och religion. Byn hette tidigare Tamisa men morerna förkortade det till Mixa och sedan blev det tillslut Mijas. Byn drabbades av piratverksamhet under 19:e århundradet. Detta gjorde att man byggde vakttornen som fortfarande finns kvar. Mijas främsta försörjning under 19:e århundradet var jordbruk, fiske och mineralutvinning. Vinrankorna var en betydande inkomstkälla men förstördes av Philloxera pesten. Pappersbruket var också en viktig källa för ekonomin främst under mitten av 1800-talet. Man öppnar en väg mellan Mijas och Fuengirola 1873 vilket gör att segregationen mellan städerna avslutas. Men det fanns fortfarande dåligt med kommunikationsmedel. Telefonerna kom 1953 och gårdarna låg utspridda långt ifrån varandra. Arbetet i området var endast insamling av gräs. För att minska arbetslösheten byggde man en fabrik och de första hotellen byggdes på 1950- talet. Man började även bygga många bostäder i de olika städerna och fler och fler städer växte fram. Las Lagunas växte fram från ingenstans.
 

Karta över Mijas