Ronda

Snabbval: Om stadenSevärdheterMatBanditerFeriaKulturell FaktaHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Ronda är en av Spaniens äldsta städer och ligger i ett mycket bergigt område 750 m över havet. Staden ligger på en liten platå som är delad på mitten av en djup klyfta. El Tajo heter denna djupa ravinen där Guadalevin rinner genom staden. Även om staden har vuxit snabbt har den ändå kunnat behålla sin gamla historiska charm.

Se vårt bildspel om Ronda:

Ravinen El Tajo i Ronda
Mäktiga stenformationer Ronda
Ravinen i Ronda
Bron över ravinen i Ronda
Ronda stadskärna
Ronda ligger högt
Tjurfäktningsarenan i Ronda
Ravinen Ronda
Bron över ravinen i Ronda
Fina vyer i Ronda
Fina vyer i Ronda
Fina vyer i Ronda
Fina vyer i Ronda
Kringliggande bergsby
P1100222liten
Vy från vägen till Ronda
Vägen till Ronda
Ravinen El Tajo

 
Ronda ligger ungefär 100 km väster om staden Malaga och man får köra genom det klippiga bergslandskapet Serrania de Ronda på smala kurviga vägar högt upp på berget. Vissa bitar av vägen hissnar det i magen när man kör och man får se mycket natur och även en och annan bergsget om man har tur. Enligt den Spanska historien förknippas Ronda med banditer och tjurfäktare och staden har ett romantiskt förflutet.

Vägen till Ronda
Många klippformationer på väg mot Ronda
Fina vyer
Fantastiska vyer från vägen
Hisnande väg

 

Boka boende i Ronda här

 

 

Om staden


Runt år 1485 fanns endast delen av staden som låg på den södra sidan av klyftan, La Ciudad. Efter de kristnas återerövring växte den nya delen av staden fram, El Mercadillo. Det var på grund av att skatterna i La Ciudad var så höga som befolkningen var tvugna att tillverka nya bostäder och den nya delen växte då fram. När man kör från kusten på huvudvägen in i staden kör man via två moriska portar, Puerta de Almocabar och Renässansporten. Puerta de Almocabar var på 1200-talet huvudentren till slottet och Renässansporten byggdes på 1500-talet. Om man befinner sig på den gamla delen, La Ciudad; kan man fortfarande se mycket av den moriska arkitekturen. Här ligger det vitkalkade hus med många smala trånga gränder samtidigt som man kan se en del renässansbyggnader fortfarande finnas kvar. Om man går till Plaza Duquesa de Parcent kan man se en kyrka, Santa Maria la Mayor. Denna byggnad har tidigare varit en moske (på 1200-talet) men har sedan byggts om till en katolsk kyrka. Går man in i kyrkan kan man fortfarande se arabiska inskriptioner.
I och med att befolkningen blir yngre och yngre har även nattlivet förändrats i Ronda. Rondas gator är nästan övergivna vid 21 tiden. Men då ska man ta sig en titt i Rondas mindre okända gränder och gator, här hittar man restauranger och barer som håller uppe för stadsborna in på småtimmarna. Vid ferierna är det inte ovanligt att både barn och vuxna är uppe hela nätterna och sedan går de vuxna direkt till jobbet.

Trånga gränder i Ronda
Trånga gränder

Sevärdheter

Tjurfäktningsarenan

På Plaza de Espana i Mercadillo- delen ligger tjurfäktningsarenan i Ronda. Rondas tjurfäktningsarena är en av de äldsta och bäst bevarade i Spanien. Tjurfäktningsarenan byggdes 1784 av arkitekten Jose Martin de Aldehuela. Denna arkitekten har även ritat Puente Nuevo. Här levde den store matadoren Pedro Romero och här kämpade och dog han. Det var han som anses vara grundare av den moderna tjurfäktningen. I stället för att slåss med tjurar på häst, slogs han med dem till fots. Ronda fortsätter fortfarande att intressera de som är intresserade av tjurfäktning från andra länder. Inuti tjurfäktningsarenan finns ett litet museum och här finns olika saker från tjurfäktningar. Den kända konstnären Goya ritade av Romero och hans kollegor här. Varje år i september hålls en festival till tjurfäktarnas och Goyas ära, Feria Goyesca. De bästa matadorerna uppträder då iförda 1700-talsdräkter.

Tjurfäktningsarenan i Ronda
Tjurfäktningsarenan
El Tajo Gorge

Det finns tre broar som går över El Tajo. Den ursprungliga bron, som kallas både Puente de San Miguel eller Puente Romano, har utsikt över de arabiska baden från 1200-talet. Puente Viejo som byggdes 1616. Puente Nuevo som började byggas 1751 och avslutades 1793. Detta är den högsta av broarna med 120 meter ovanför ravinens golv. Vid detta passet har det hänt många hemska saker. Arkitekten som tillverkade Puente Nuevo dog efter att han föll ner för bron när han skulle sträcka sig efter sin hatt som blåste iväg. Under spanska inbördeskriget kastades republikanska sympatisörer ner i passet av Francos trupper. Under 1700-talet kastade man ner skadade hästar från tjurfäktningsarenan här.

El Tajo ravinen
Den djupa ravinen El Tajo
Fin vy
Fin utsikt från bron över ravinen
Djup ravin i Ronda
Över 100 meter djup
Palacio de Mondragon

Detta är ett palats som byggdes år 1324 av Abomelic, kungen av Ronda. Palatset ligger på Plaza de Campillo i de moriska delarna. Det har varit många moriska härskare som har bott här innan de katolska kungaran Ferdinand och Isabella byggde om det till sig själva. Innergårdarna har hästskoformade valv och och man kan fortfarande se stuckaturerna och de färgglada mosaikerna från den tiden. Här kan man även gå upp på en takterrass och titta på utsikten över landskapet. Palatset har renoverats vid flera tillfällen. Palatset är öppet för visning vissa tider i veckan. På övervåningen finns ett museum och här kan man se en utställning av den lokala naturhistorian.

La Casa del Rey Moro

Detta är ett palats från 1700- talet som ligger på Calle Santo Domingo. Palatset har inte tillhört någon morisk kunge men det är byggt på en morisk grund. Huset har en underjordisk trappa, la mina(gruvan). Denna trappa leder ner från trädgården till Floden som rinner genom passet. Under belägringen fick de kristna slavarna stå som en mänsklig vattenledning och hink efter hink med vatten skulle föras uppför trappan. Man får inte besöka detta hus.

Palacio del Marques de Salvatierra

Detta är en renässansvilla som är öppen för allmänheten när inte familjen Salvatierra bor här. Huset ligger på samma gata som La Casa del Rey Moro. Här kan man se få se snidade figurer som gjorts av incaindianer stå vid ingången till huset. Detta var ett sätt som man smyckade sina hus vid den tiden.

Banos de los Arabes (Arabiska baden

De arabiska baden byggdes på 11:e och 12-talen och är en av de bäst bevarade Arabiska hammam (vattenbad) i Spanien. Man har fösökt att renovera de underjordiska kamrarna. Det fanns tre viktiga rum, varm, medel och kall fick vatten från två strömmarna som var i närheten. Taken är välvda med stjärnformade ljus. Detta bad ligger utanför försvarsmurarna och har används vid fredliga tider.

The Carmelite Convert

Om du fortsätter upp för backen från tjurfäktningsarenan kommer du till Carmelite kloster. De första som kom till klostret var manliga pilgrimer och korsfarare som vill välja ett liv med bön och fattigdom. Även kvinnor ville göra som männen gjorde vilket gjorde att 1452 anslöt John Soreth de första nunnorna. Det blev mycket protester mot detta. På 1600-talet etablerades systrarna i klostret som tillhörde Mercadarian ordningen. Dessa ägnar sig åt bön och botgöring.

Mat

Ronda har en del maträtter som tillagas här som är unika för deras område. Staden har exempelvis en berömd blodpudding som är en blodkorv kryddad med paprika, kummin, oregano, peppar, koriander och vitlök. Denna rätt heter Morcilla rodena. Ronda har även en egen ost, queso de Malaga, och det är en gulaktig getost som är lagrad och bevarad i olivolja. I Rondas affärer kan man även hitta kakor som är gjorda på äggula och socker, yemas del tajo. Här kan man även hitta öring som är grillad med mandel, där öringen är fiskad från bergsbäckarna i Serrania de Ronda. Någon annat man också kan prova när man är här är hallon som är marinerad i Malagavinet.

Banditer

Under 1800-talet var Ronda ett tillhål för banditer. Många rika som tog sig en Europaturne stannade gärna i Ronda. Men i och med banditerna som härjade i bergen blev resenärerna rånade på sina smycken och värdesaker och de blev även dödade. Dessa banditer kände landskapet väldigt väl och var riktigt listiga. Vissa av de fick även en legendarisk status så som exempelvis Ninos de Ecija.

Feria

Även i Ronda som i alla de andra städerna i Andalusien har de en speciell fiesta för att fira sitt skyddshelgon. Rondas Feria brukar vara i Januari. Ronda anordnar processioner som börjar på eftermiddagen och håller på i flera timmar. Den går genom Rondas små gator och gränder. Ronda har även en feria i september för att hylla tjurfäktarna, Feria Goyesca.

Kulturell Fakta

Den Italienska designern Giorgio Armani designade en speciell tjurfäktningskostym som kallas ”Goyesco” till den den kända tjurfäktaren Cayetano Rivera Ordonez. Denna använde han på ”Corrida Goyesca” tjurfäktningsfestivalen, som ägde rum i Ronda den 6 september 2009. Det var en jacka, byxa och kappa i techno- satin med paljetter och glitterstenar påbroderat som matchade tyget.
Ernest Hemingway och Orson Welles tillbringad många somrar i Ronda och skrev då böcker om Rondas skönhet och tjurfäktningsarena. Hemingway skrev Klockan klämtar för dig, Solen har sin gång och Döden på eftermiddagen med inspiration från händelser i Ronda.

Rondas skönhet
Rondas skönhet har lockat många stora författare

Historia

Omkring 6:e talet fkr var det kelterna som bosatte sig i Ronda men då kallades staden för Arunda. Senare bosatte sig fenicierna i närheten och grundade Acinipo. Den nuvarande Ronda kommer romerskt välde och grundades under andra puniska kriget. År 713 föll Ronda till araberna och fick då namnet Hisn Ar-Rundah (Castle of Rundah) och blev huvudstad i Takurunna provinsen. Ronda blev sedan huvudstaden för ett litet kungarike som styrdes av Berber Banu Ifran. Härifrån härleds den islamiska arkitektoniska arvet. År 1485 avslutades den islamiska dominansen för att tas över av markisen av Cadiz. Då upprustades många av stadens gamla byggnader och anpassades efter kristna roller. Efter år 1492 under spanska inkvisitionen sades det att alla muslimer eller judar måste konvertera till kristendomen annars var de tvungna att lämna halvön utan sina tillhörigheter. Många
valde då att öppet omvandla sig för att kunna behålla sina ägodelar och i hemlighet behöll de sin religion(dessa kallades Moriscos). De muslimer som endast konverterade öppet var tvungna att bära mössa och turban och de fick inte resa utan tillstånd. I och med detta var det många muslimer som sökte sig skydd till bergen, exempelvis till Ronda. 1566 under ledning av Filip II förbjöds det arabiska språket att talas eller skrivas och man höll dörrar öppna för att det inte skulle ske några muslimska fredagsböner. Det blev i ledning av Al- Fihrey uppror mot dessa regler. Detta ledde till att Phillip II ville utvisa alla Moriscos ur Ronda.
Under 1900 talet under den Napoleons invasion och sedan Peninsular kriget minskades invånarantalet från 15600 till 5000 under tre år. Gerillakrigare använde Ronda som bas. Under 1900 talet byggdes Rondas ekonomi främst på jordbruksverksamhet. Spanien påverkades även kraftigt av det Spanska inbördeskriget, då många av befolkningen emigrerade.

Karta över Ronda