Malaga

Snabbval:
StränderCentrumSevärdheterResaHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlyg MalagaFlygtransfer

Se vårt bildspel om Malaga här:

Vacker kyrka i Malaga
Buss / Tågstationen i Malaga
Marknaden i Malaga
Mysiga gränder i Malaga
Alcazaba i Malaga
Alcazaba Malaga
Teatro Romano i Malaga
Teatro Romano i Malaga
Teatro Romano i Malaga
Picassomuseet i Malaga
Picassomuseet i Malaga
Trånga gränder i Malaga
Trånga gränder i Malaga
Katedralen i Malaga
Katedralen i Malaga
Torg vid katedralen Malaga
Torg vid Marqiues de larios Malaga
Marqiues de larios Malaga
Marqiues de larios Malaga
I Malaga
Centrala Malaga
Marqiues de larios i Malaga
Matmarknaden i Malaga
Vacker kyrka

 
Malaga är Costa del Sols huvudstad kan man säga. Det är den näst största staden i provinsen Andalusien efter staden Sevilla. På Malagas flygplats landar man när man vill besöka solkusten. Sedan tar sig de flesta tyvärr vidare och missar en hel del av den trevliga staden. Staden känns ganska liten, trots sina en halv miljon invånare och allt man behöver finns på fotavstånd. I Malaga finns anrik historia, museer, en gammal mysig stadskärna, moderna shoppingkvarter och massor av barer och cafeér. Malaga har inte fått samma turistinvasion som de andra städerna, så du kommer mest att möta spanjorer på gatorna. När du sitter här en kväll på en uteservering kommer du att kunna känna dig som en av lokalbefolkningen. Alldeles i närheten finns dessutom de vidsträckta stränderna.
 
Se vår film om Malaga här:

Stränder


Den mest kända stranden i Malaga ligger vid stadsdelen Malagueta och är en kilometer lång och heter just Playa de la Malagueta. Denna stranden hittar du när du kommit till slutet av Paseo del Parque och är framför tjurfäktningsarenan och tittar snett åt höger. Här hittar man även en del fina och lite dyrare restauranger. Blickar man österut breder sig stadsdelen Pedregalejos småvikar ut sig. Här kantas stranden av restauranger och barer och bebyggelsen är låg. Stranden Misericordia ligger nära det gamla industriområdet och här finner du även ett antal hotell. I Malaga finns det över 100 hotell att välja mellan. I och med den ökande turismen har även antalet ökat. Du hittar våra rekommenderade hotell i Malaga här.
 

 

Hyra bostad i Malaga


Många som besöker Malaga hyr en bostad, det är ofta ett billigare sätt att bo än hotell, speciellt om man är många. Costadelsol.se har tagit fram en tjänst där du enkelt och överskådligt ser ett stort utbud av både lägenheter och hus. Klicka här för att hyra lägenhet i Malaga eller här för att hyra hus.
 

Malagueta

Stranden Malagueta © elfeffe

Centrum


Malaga har en ganska liten stadskärna, centro, som man lättast tar sig fram gående. Själva kärnan är det äldsta kvarteret i Malaga där floden Rio Guadalmedina är gränsen åt väster och hamnen åt söder och berget åt öster. Väster om floden ligger tåg- och busstationerna. Ska man komma in i centro kan välja att gå på den stora gågatan Marqiues de Larios så att man har en bra överblick. På denna gata finns många butiker, så som Mango, Massimo Dutti, Desigual, Gody, m.m. Om du sedan vill hitta restauranger eller barer tar du dig bara in på någon av smågränderna. Även två andra huvudgator så som Molina Lario och Calle de Granada är kantade av butiker, barer och kafèer.
 

Gågatan Malaga
Gågatan Marqiues de Larios
centrala malaga

 
Kommer du till Mercado Afarazanas så har du hamnat på den centrala marknaden där du dagligen kan inhandla varor från trakten, exempelvis fisk, grönsaker, örter och tropiska frukter. När du är i Malaga ska du passa på att besöka de trevliga tapasbarerna. De allra bästa finner du i områden bakom katedralen och norr om Alameda-parken. Du ska då också passa på att smaka på det söta Malagavinet och den lokala specialiteten som är en blandning av skaldjur och fisk som man doppar i frityrsmet och sedan friterar. Är du i Malaga för att shoppa ska du inte glömma bort att de fortfarande har kvar sin siesta då de stänger butikerna en stund mitt på dagen. Det finns ett område till höger om den stora gågatan där du finner de största sevärdheterna. Här finner du katedralen, Plaza Constitucion, Picassomuseet m.m. Berget som ligger till öster om centro kan man ha som en orienteringspunkt i och med att den syns var i Malaga du än är. På detta berg ligger Gibralfaro och Alcazaba. Man kan även ta sig en tur med häst och vagn runt i Malaga. Turerna organiseras av turistbyrån och du får åka förbi de allra viktigaste sevärdheterna så som katedralen, tjurfäktningsarenan, Picassos barndomshem och strandpromenaden.

Mercado Afarazanas i Malaga
Marknaden Mercado Afarazanas
Centralt Malaga

Sevärdheter

Casa Natal de Picasso och Picassomuseet

1881 föddes Pablo Picasso i Malaga. När han var 10 år flyttade han med sin familj till norra Spanien och besökte Malaga sista gången när han var 19 år. Han målade sin första tavla när han var 10 och när han fyllt 15 kom han in på konstskolan i Barcelona. Idag är det hus där Picasso föddes museum. Huset ligger vid torget Plaza de la Merced. På bottenvåningen hittar man en butik med Picassosouvenirer och går man sedan upp en trappa hittar du utställningsrum med teckningar och skisser, information om konstnären m.m. Ett av rummen är inrett så som det såg ut under den tiden som Picasso var barn. Även hans dopklänning och tavlor som hans far har målat kan du finna på detta lilla museum. Hösten år 2003 öppnades Picassomuseet i Malaga. Här har massor av Picassos verk samlats, både hans tavlor och andra skulpturer. Många av verken är donerade och delvis utlånade av hans svärdotter Christine Ruiz- Picasso och hennes son Bernard. Det finns två olika utställningar, en som är där hela tiden och en som förändras. www.museopicassomalaga.org
 

Picassomuseet Malaga
Picassomuseet
Katedralen

Malagas katedral började byggas 1528 på den plats som en morisk moské var byggd. Planerna på denna katedral var höga men i och med att kostnaderna stack iväg beslutades det på 1800-talet att byggnationen skulle upphöra. Därför blev en av klocktornen inte färdigbyggda och man kallar då katedralen ”La Manquita”, som betyder den enarmade damen. Salen i katedralen är enormt hög i taket och runt i rummet finns 15 altaren som är tillverkade av italiensk marmor och utsmyckade med religösa föremål och utsmyckningar. Kolonnerna är av agat och korstolen gjordes av Pedro de Mena, en mycket känd hantverkare på 1600- talet.

Malagas katedral
Katedralen på håll
Katedralen i Malaga
Mäktiga katedralen

 

Alcazaba och Castillo de Gibralfaro

På en kulle i Malaga ser du de moriska byggnadsverken som tronar upp sig, Castillo de Gibralfaro. Byggnaden byggdes på 1300-talet och idag finns bara muren kvar. Men du har en helt fantastisk vidsträckt utsikt över Malaga. Inne på detta område finner du också ett militärmuseum där man kan se hur palatset såg ut. Det är en lång brant och stenig väg att ta sig hit upp. Men på vägen finns en del utsiktsstopp och vacker natur att se. Om man vill kan man även ta en buss hela vägen upp. Strax nedanför kullen ligger slottet Alcazaba som uppfördes under tusentalet. Arkitekturen och trädgårdarna är vackra med fontäner och mosaikprydda rum. När man har kommit upp en bit har man en vacker utsikt över Malagas gamla stad. Alldeles utanför Alcazaba ligger rester av Teatro Romano, en romersk teater. Teatern byggdes 100 år innan Kristus under kejsare Augustus och man återupptäckte den så sent som 1951. Den riktiga restaureringen startades dock inte förrän 2011. Teatro Romano är den äldsta byggnaden i Malaga och den enda romerska sevärdheten i staden. Det finns även ett arkeologiskt museum här där man kan få se krukor och mosaik som har hittats i området. Alldeles vid kullens fot ligger en tjurfäktningsarena som är byggd på 1800-talet. Att ta sig till Alcazaba är en lätt promenad från centro.
 

Teatro Romano i Malaga
Teatro Romano
Alcazaba i Malaga
Alcazaba

 

Engelska kyrkogården

Inne alls så långt ifrån tjurfäktningsarenan ligger den engelska kyrkogården. Det var Storbritanniens konsul William Mark som grundade den 1830. Man ville ge de protestantiska kristna en riktig begravning om de dog i Spanien ,eftersom att detta var en tid då man ansåg att alla icke-katoliker var hedningar. Inskriptionerna på gravstenarna är skrivna på engelska.
Centro de arte Contemporaneo de Malaga
I februari 2003 invigdes stans museum för modern konst. Museet ligger invid flodfåran Rio Guadalmedina. Här finns en utställning med ungefär 400 olika verk från konstnärer från hela världen. Besöker du detta museum är det gratis inträde.
 

Museo de Artes y Tradiciones Populares

Här finner du ett museum som ger dig en inblick i hur livet på Solkusten var innan turismen. Man kan få se vedeldade ugnar, vinkällare, bodega, jordbruks- och fiskeföremål och keramik. Detta museum ligger väster om staden vid Gualdaminas flodbank.
 

Finca La Concepcion

Finca La Concepcion är ett museum där du hittar exotiska växter. Här kan du vandra runt bland fontäner, vattenfall, statyer, palmer, araucariaträd, magnolia, eukalyptus m.m. Mitt i allt detta finner du en 1800-tals herrgård med paviljong. Detta museum finner du i utkanten av Malaga när du kör väg N331 mot Antequera.
 

Glas och kristallmuseet

Detta museum öppnades 2009 och har ungefär 700 bitar glas. Museet är inrett som ett privat hem med antika soffor, mattor, speglar, målningar och stora uteplatser med fin trädgård. Ägaren är Gonzalo Fernandez-Prieto och han har själv skapat detta museum med en intim atmosfär. Detta museum är fortfarande ganska okänt om man jämför med det stora Picassomuseet. Alla besöken sker med guidad tur. Samlingarna är uppdelade i olika historiska epoker och fördelade på två plan.
 

Guidade turer och aktiviteter

Vi har sammanställt de populäraste aktiviteterna och de bästa guida turerna på en egen sida. Vi rekommenderar att uppleva många av Malagas sevärdheter med hjälp av en kunnig lokal guide. Här hittar du sidan: Att göra i Malaga
 

Feria de agosto

En gång per år har varje spansk stad en så kallad feria eller fiesta. Detta är en stor stadsfest som firas i skyddshelgonets namn. Malagas feria de agosto har firats i över 500 år och äger då rum i mitten av augusti. Under dessa nio festdagar kan man få se tjurfäktning och ett stort utbud av flamenco och annan musik- och dans underhållning.

Ta sig hit

För att ta dig till Malaga kan du välja att boka endast en flygstol, men då får du boka ett boende separat. Du kan då åka med olika stora flygbolag eller några utav de lågprisbolag som finns. Sök flyg här. Hotell eller annat boende är ganska lätt att hitta i Malaga. Det är väldigt många som hyr ut sina lägenheter här nere och det är ett bra alternativ till hotell om du vill kunna rå om dig själv. Det är även ett bra alternativ att endast boka flygstol och eget boende om man själv vill bestämma hur länge man vill stanna. Du kan även åka med en vanlig charterresa, men det är inte så vanligt att åka med charter till solkusten och i och med detta finns det inte så många orter eller hotell att välja mellan. När du kommer till flygplatsen tar du dig enklast in till centrum med taxi. Du hittar dem lätt utanför flygplatsen. Du kan även välja att ta bussen som tar ungefär 20- 40 minuter beroende på trafiken. Bussen avgår direkt till höger när du kommer ut från flygplatsen. Vill man ta bussen tillbaka från flygplatsen avgår den från den stora avenyn Alameda Principal. Man bör tänka på att vara ute i god tid om man väljer att åka buss. Undvik att hyra bil om du endast tänker befinna dig i Malaga det är lättast att ta sig fram till fots i och med att det inte är så långa avstånd. Även bussen eller taxin är smidig att ta sig fram med i de centrala delarna. Om man däremot vill se sig om utanför Malaga är det smidigt att hyra en bil från någon av de alla biluthyrningsfirmor som finns.

Man kan också boka en flygplats-transfer från Malaga flygplats. Det finns utmärkta tjänster där man boka direkt på nätet, en av de pålitliga och prisvärda är Shuttle Direct som du kan boka med här: Boka transfer från Malaga

Stationen i Malaga
Tåg och buss-stationen

 

Malagas historia

Malagas stad grundades av fenicierna på 800- talet f. Kr. Och då kallade de staden för Malaka. Staden utvecklades till en hamnstad av Karthager och romare men invaderades år 711 av moriska styrkor. Då byggde morerna Alcazaba, ett slott som ligger på kullen Gibralfaro. År 1487 blev morerna av med staden och de katolska kungarna tog över och staden förföll. Under 1800-talet började staden återhämta sig i och med vinindustrins utveckling och sockerproduktionen. Många vinodlingar förstördes av svampsjukdomar och själva staden förstördes av inbördeskriget i Spanien. På 1900- talet har man börjat återuppbygga staden genom att göra i ordning strandpromenaden och stränderna.
 

Karta över Malaga