Tarifa

Snabbval: StränderAktiviteterSevärdheterHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Tarifa är Spaniens sydligaste udde och ligger bortanför Algeciras. I och med att detta är Europas blåsigaste plats är Tarifa ett paradis för vindsurfare och även draksurfare. Här finns 10 km lång vit sandstrand och helt orörd natur. Stränderna lockar inte till så långa bad och solande eftersom att det är alldeles för blåsigt. Hit lockas framförallt en yngre generation och man kan se färgglada segel på de härliga vågorna året om.

Staden är uppbyggd med smala kullerstensgator och vackra smidesjärn. Den gamla ursprungliga muren har smälts in i de vitkalkade husen. Det som man kan se som finns kvar i dag är byggt på det 18: e århundradet. La Alameda heter den fina allén som är i centrala Tarifa. Här finns restauranger och barer. Här hittar man även slottet och porten som är i den gamla stadsmuren.
 

 

Stränder

Valdevaqueros är en strand som är 5 km lång. Denna strand är populär bland vindsurfare och kitesurfare. Här finns offentliga badrum med duschar och det finns även badvakter. Här finns även ett flertal strandbarer. Man kan köra bil hit eftersom att det finns parkering i närheten. Hit kan man även åka buss. Stranden Playa de los Lansar är en 10 km lång vit sandstrand. Stranden ligger norr om staden. Här finns offentliga toaletter, duschar och omklädningsrum. Här finns även ett flertal barer, restauranger och badvakter som berättar hur tillståndet i vattnet är.Det finns även parkeringsplatser här men de kan dock bli fyllda vid sommarmånaderna. Även bussar trafikeras här från Tarifa. På denna stranden hittar man också två campingplatser, Camping Rio Jara och Camping Tarifa. På Tarifa finns det även en familjevänlig strand, Playa Chica. Detta är den enda stranden där man är skyddad från de hårda vindarna. Stranden är väldigt liten och blir snabbt fylld. Här finns toaletter, duschar och restauranger. Man kan även parkera i närheten.
 

Aktiviteter

Färjetrafik

Vid den smalaste punkten är det endas 11km över till Afrika. I Tarifa finns det en färjetrafik som dagligen går mellan Tarifa och Tanger. Resan tar endast 50 minuter och avgår från Tarifas hamn. Man kan även boka dagsutflykter med guidade turer.
 

Vindsurfing

Tarifa är känd som Europas huvudstad av vindsurfing tack vare de ständiga vindarna som förekommer här. Stränderna norr om staden Playa de los lansar och och Playa Valdevaqueros är perfekta för vindsurfing. Här finns även vindsurfingskolor och butiker där du kan köpa eller hyra bräder och segel. De allra bästa månaderna att vindsurfa är mellan maj och november. Om man har tänkt att vindsurfa är det viktigt att lyssna på vindrapporterna. Man brukar prata om att det finns två vindar i Tarifa. Det finns en som heter levante och är den varma vinden som kommer från öst. Denna vind blåser från land till havs. Den andra vinden heter poniente och är en kallare vind som är lite lättare och blåser från väster. Denna vind blåser från havet till land.
 

Fågelskådning

Tarifa är även en perfekt plats att besöka om man vill beskåda fåglar. Här flyger över 400 olika arter av fåglar över Gibraltarsundet och till Afrika för att övervintra i Afrika. På våren ser man de igen när de flyger tillbaka. Området som ligger mellan Tarifa och Punta Paloma är en bra plats om man vill se sällsynta sjöfåglar.
 

 

Sevärdheter

Castle of Guzman el Bueno

Slottet byggdes ursprungligen som en morisk fästning (alcazar) på 960 e. Kr på en order av Kalifen Abderraman III som ett skydd mot inkräktare från Afrika. Slottet har nyligen renoverats. Man gav slottet sitt namn efter Alonso Perez de Guzman som 1294 försvarade staden från morernas belägring. Han offrade sin sons liv för att rädda staden och fick belöning av kungen. Han fick även rätt att fiska tonfisk med hjälp av almadraba netto systemet. Detta gjorde familjen väldigt förmögen. Slottet har en otregelbunden avlång form och man tror att den är byggd på rester av en romersk fästning. Det finns även två torn på slottet där en av dem kallas Torre de Guzman El Bueno. Det finns även en staty av kungen som först återerövrade staden av morerna år 1292 (Sancho IV) och en av Guzman utanför slottet. Man kan besöka slottet vissa dagar i veckan om man vill. På sommaren brukar de ibland anordna konserter inne i slottet.
 

Kyrkan San Mateo

Kyrkan San Mateo är huvudkyrkan i Tarifa och ligger i den centrala delen av den gamla staden. Kyrkan är byggd i en gotisk stil från 16:e talet och byggdes över en gammal moske. Fasaden på kyrkan omarbetades 1774 av Torcuato Cayon de la Vega. Skulpturen San Mateo är tillverkad av den kända Martinez Montanez. I denna kyrkan hålls alla de stora bröllopen och religösa festivalerna.
 

Puerta de Jerez

Det är endast Puerta de Jerez som är kvar av de fyra ingångarna till den gamla moriska stadsmuren. Detta var porten där man kom till vägen som gick norrut. Bredvid porten finns två torn och ovanför porten finns ett plakat som tecken på när kung Sancho IV tog tillbaka staden från morerna. Tidigare ska det ha funnits en trägrind vid bågen, men det finns inte idag. Det var morerna som byggde stadsmuren och några säger att porten byggdes det nionde århundradet, medan andra menar att det byggdes när staden kontrollerades av Benimeri på 13- talet. De kristna har antagligen byggt om muren och porten på 14:e århundradet.
 

Miramar gardens

Miramar gardens ligger på Calle Amargura bredvid rådhuset i Plaza de la Ranita. Högt uppe på stadsmuren ligger trädgårdarna och torgen. I och med att de ligger så högt upp får man en fantastisk utsikt över havet till Marocko. Torgen är stenlaggda med långsmala pooler parallellt med vägen. Här finns även bänkar där man kan sitta och beundra utsikten. Man ser gamla kanoner som pekar mot havet och höga palmer utmed parkerna. Det finns ingen parkering här utan man får parkera på andra ställen och sedan ta sig en promenad hit.
 

La Alameda

La Alameda är en allé där du finner restauranger och barer med uteterrasser. Restaurangerna är inbyggda i den gamla stadsmuren och man har två ingångar, en på varje sida av muren. Längst ner på torget hittar man statyn av Guzman el Bueno och vid ingången till slottet hittar man statyn av Sancho el Bravo. Den gamla fiskehamnen ligger alldeles bredvid Alameda
 

Historia


Tarifa fick sitt namn efter en attack av Tarif ibn Malik på år 710- talet. På 10- talet befästes staden i och med den Islamiska erövringen. Staden Tarifa byggdes runt ett moriskt slott från 900-talet. Slottet döptes 1292 efter Guzman el Bueno då moriska anfallare belägrade den. Byn var det första stället som den moriska invasionen skedde. Guzman försvarade staden mot de invaderade morerna. Guzmans yngste son togs till gisslan och hotades att dödas om inte Guzman övergav staden. Han vägrade och kastade sin dolk till morerna och sonen dödades. Men staden klarade sig. Tarifa har även tillhört Taifa Algeciras, Sevilla, Almoraviderna och Granada. År 1292 erövrades staden av Sancho IV av Kastillien och sedan två år senare av nordafrikanska islamska trupper. I och med Peninsular kriget var Tarifa belägrad av franska trupper vid två tillfällen och vid båda dessa tillfällen försvarades staden av brittiska trupper från Gibraltar och spanska trupper. Sedan attackerades staden igen av General Laval som bombade staden fram till det datum då överlämnandet skulle ske. Både de brittiska och spanska trupperna vägrade att ge sig och tack vare ett regn som föll drog de sig tillbaka.
 

Karta över Tarifa