Färja till Ceuta och Tanger

Vill man åka färja från Spanien till Marocko finns det många turer som åker till Ceuta och Tanger. Ceuta hör till Spanien medan Tanger hör till Marocko. Man kan åka dit på endagsturer eller välja att fortsätta in till Marocko på några dagars längre resa. Man behöver ha med sig ett giltigt pass när man åker över hit.

Hamnstaden Algeciras
Från Algeciras avgår färjor till Tanger och Ceuta.
Från Algeciras till Ceuta går färjorna:

Balearia med 10 avgångar per dag, med en tur på 1 h och 15 min
FRS med 4 avgångar per dag, med en tur på 1h och 10 min
Trasmediterranea med 5 avgångar per dag, med en tur på 1h
 

Från Algecerias till Tanger går färjorna:

AML med 8 avgångar per dag, med en tur på 1h och 30 min
Balearia med 8 avgångar per dag, med en tur på 1h
FRS med 4 avgångar per dag, med en tur på 1h och 30 min
Inter Shipping med 8 avgångar per dag, med en tur på 1h
Trasmediterranea med 7 avgångar per dag, med en tur på 1h.
 

Från Tarifa till Tanger går färjorna:

FRS med 4 avgångar per dag, med en tur på 1h
Inter Shipping med 7 avgångar per dag, med en tur på 1h
 

 

Biljetter

Man kan boka sina biljetter via internet när man ska ta en färja. Annars finns det även små bås utmed vägarna som säljer biljetter eller så kan man köpa biljetterna på plats vid båtarna. På nätet kan man även gå in och se vilka de aktuella priserna för biljetterna är och vilka tider färjorna går.

Algeciras

Algeciras ligger i södra Spanien och är den största staden i Gibraltarviken. Det är bland annat från denna staden det går färjor till Ceuta och Tanger. Algeciras är en hamnstad med ett transportcenter och industrier. Hamnen är huvudpunkten och en av de största i Europa och världen när det gäller container, last och omlastning. Staden har en stor fiskeindustri och exporterar olika jordbruksprodukter så som exempelvis flingor, tobak, boskapsdjur m.m.

Ceuta

Ceuta ligger i Nordafrika och är en av två spanska städer som ligger här. Den andra heter Melilla. Städerna omges av marockanskt territorium och Ceuta ligger vid Gibraltar sund medan Melilla ligger lite längre österut. Gibraltar sund är 21 km brett och här möts Medelhavet och Atlanten. 1415 tog portugiserna kontroll över staden och 1580 tillföll staden Spanien. Marocko blev självständigt 1956, men Spanien behöll Ceuta och Melilla vilket Marocko har försökt göra anspråk på. Staden har varit ett militärt och administrativt centrum för Spanien och större delen av ytan består av militärbaser. Det finns väldigt lite jordbruksmark, så den mesta maten måste importeras förutom fisk. Fiskeindustrin är viktigt för ekonomin samt bryggeriet och hamnarna. Det finns goda båtförbindelser med Spanien och det kommer endagsturister från Spanien för att besöka staden, vilket gynnar ekonomin. Staden har flera utsiktsplatser där man kan se 3 länder, 2 kontinenter och två hav som möts. Det finns många kulturhistoriska byggnader och monument att besöka, samt även ett flertal museer. Stadens centrum är modernt med samma affärskedjor som på fastlandet, fast med lite högre priser. Nära den marockanska gränsen finns ett industriområde där man kan fynda billiga kläder och andra prylar.

Tanger

Färja Tanger
Färjan till Tanger
Vy över Tanger
Vy över Tanger

Tanger är en av Marockos största städer. Till Tanger tar man sig med färja från Algecerias eller Tarifa. Tanger har genom åren tillhört många olika länder men återgick till Marocko 1956 för att helt fullt ut tillhöra landet 1960. Tanger är skärningspunkten mellan Nordafrika och Europa samt mellan Medelhavet och Atlanten. Den äldsta delen av denna mytomspunna stad är omgiven av en mur och dessutom finns borgen Kasba här, som byggdes på 1400-talet. I Tanger kan man promenera runt och besöka kryddmarknader, de lokala bagerierna, basarer med mattor och hantverk eller bara gå runt och beundra den rika arkitekturen. Man ska även passa på att smaka på den traditionella marockanska maten så som exempelvis couscous, tagine m.m. och besöka någon av de alla tesalonger som finns här. Myntate är Marockos nationaldryck och den dricks från morgon till kväll. I Tanger finns både lyx och fattigdom. Kommer man som turist till Tanger finns det många guider och privatguider som gärna vill visa dig runt. Detta är något man bör fundera på om man vill ha innan man kommer iland.

Tarifa

Tarifa är en hamnstad som är belägen i södra Andalusien på Spaniens allra sydligaste spets. Här finns milslånga vita sandstränder så långt ögat kan nå och naturen är orörd. I och med vindarna som råder här är detta ett paradis för olika former av surfing eller andra vattensporter. Här finns ett stort utbud av surfskolor för den som vill lära sig mer. Det är även ett bra ställe för den som vill hitta vackra enskilda stränder, men i och med blåsten kan man inte vara för länge vid stranden. Här kan man även beskåda sällsynta fåglar. Tarifa har en stadsmur som har smälts in med husen och ett moriskt kastell om man är intresserad av sevärdheter och historia. Det är från Tarifa man kan ta en färja till Tanger om man vill besöka Marocko och dess kultur. Från den allra smalaste punkten mellan Spanien och Marocko är det endast 11 km. Båtresan över tar knappt en timme och man kan boka guidade turer från Tarifa.