Bra att veta

Tider

I Costa del Sol gäller samma tid som i Sverige både sommar och vintertid. Öppettiderna kan däremot skilja sig. De mindre affärerna och butikerna har öppet ca klockan 9-14 och 17-20 och stängt på söndagar. De stora kedjorna och affärerna vid turistområden brukar ha öppet hela dagen ända fram till kl 22. Lunchen brukar serveras mellan ca kl 13.30-15.00 och middagen från kl 20.30 och framåt. Något som är lätt att glömma är att spanjorer brukar ta sig en siesta under eftermiddagen. Då är allt igenbommat och stängt. Även helgdagar är viktiga för spanjorerna. I och med att Andalusien är en av Spaniens mest religösa regioner så är söndagar vilodagar. En öppen mataffär på en helgdag är svårt att hitta så man får planera sina inköp noga.

Mercadona
Mercadona – matvarukedja i Spanien.
La Canada
La Canada – stort köpcenter


 

Valuta och pengar

I Spanien handlar man med euro. För att se aktuell valutakurs kan du använda en valutaomvandlare som den här. Det är lika vanligt med bankomater i Spanien som det är i Sverige. Man behöver inte gå långt i städerna förrän man hittar en bankomat. Även i de små byarna finns det oftast bankomater. Många restauranger, affärer och hotell accepterar de vanligaste kontokorten. Men om man besöker små barer eller vissa affärer kan det vara bättre att ha med sig kontanter. I vissa affärer måste man handla för en viss summa för att kunna betala med kort. Är man på en restaurang och är nöjd med servicen uppskattas det att man ger en dricks på 10-15 procent. Men detta är inget krav men en fin gest och i turistområden förväntas det oftast.

Euro
Valutan är euro.

Säkerhet

Andalusien var på 1800- talet ökänt för banditer som härjade uppe i bergen. Det finns även idag en del brottslighet som är inriktad mot droghandel på Costa del Sol.

Men som vanlig turist har man inget att oroa sig för. Man ska alltid använda sitt sunda förnuft och hålla reda på sina värdesaker så som plånbok och kameror.

I Malaga och Marbella finns det poliskontor just för turister som behöver göra någon slags polisanmälan eller behöver hjälp av olika slag. I Marbella ligger detta kontor på torget Plaza de lso Naranjos och i Malaga ligger detta inne i turistbyrån Plaza de la Marina. På spanska heter tjänsten Servicio de Atencion al Turista Extranjero (SATE). Behöver man akut polishjälp ska man ringa 091. Behöver man få tag på en ambulans gäller det internationella nödnummret 112 även i Spanien.

Språk

Det officiella språket är Spanska. Många spanjorer talar hyfsat bra engelska, men inte alla. Men på de många turistorterna som ligger längst med kusten klarar man sig bra på Engelska.

Religion

1978 separerades kyrkan och staten och därmed skyddades rätten till religionsfrihet. De flesta spanska medborgarna är romersk –katolska. Men landet har alltid haft respekt för andra religösa övertygelser och det märks på att det finns många icke-katolska religösa centren runt om i Spanien. Speciellt i de områden där många utländska befolkningar bor eller turistar i högre utsträckning än i andra områden. Nästan alla kristna samfund har sina egna kyrkor och ju mer turister från olika länder som kommer desto mer kyrkor reser man. Oavsett vilken religion man har kan man utöva den på solkusten.

Kyrkan i San Pedro de Alcantara
Kyrkan i San Pedro de Alcantara.

Övrigt

Pass är ett väldigt bra sätt att legitimera sig på när man är ute och reser. Det kan också vara bra att ha med sig pass när man ska checka in på olika hotell. Vattnet i Spanien går oftast att dricka men det är inte så gott. I Spanien har de samma eluttag som i Sverige, så det går bra att ta med sina egna elektriska saker hemifrån. Mobilen fungerar väldigt bra att använda sig av i Spanien. Tänk dock på att inte prata i mobiltelefonen när du kör bil. Det är förbjudet att köra bil och prata i telefon i Spanien. Om du behöver använda dig av internet så finns det många internetcafèer på turistorterna på Costa del Sol. En del restauranger har även annonser om gratis wifi när man har med sig en egen laptop.

Blå Flagg

Blå Flagg är en internationell miljömärkning av stränder. För att kunna få Blå Flagg måste man kunna uppfylla vissa krav vad det gäller vattenkvalite, miljö, säkerhet och service. Varje år måste man göra en ansökan för att kunna få utmärkelsen och det är en jury som godkänner och genomför kontrollbesök på alla ställen.
www.blaflagg.org