Velez Malaga

Velez- Malaga ligger ungefär 4 km inåt landet från Torre del Mar och ungefär 26 km öster om Malaga. Velez- Malaga är en stad och kommun i Axarquia regionen i provinsen Malaga. Detta är den största staden i Axarquia regionen och en av de snabbast växande städerna i Andalusien.

I Velez- Malaga finns gamla stan med smala kullerstensgator och vackra byggnader byggda i mudejar arkitektur. I centrum hittar man det stora torget Plaza de las Carmelitas där även stadshuset och klostret finns. Det finns många spanska restauranger och tapasbarer samt även några internationella restauranger att besöka. Vill man shoppa så finns det ett stort köpcentrum, El Ingenio, som man kan besöka eller så kan man titta i de butiker som finns i centrum. Det är även marknad varje torsdag i Velez- Malaga. Floden Velez har gjort området väldigt bördigt vilket gör att man kan odla jordgubbar och det finns vingårdar där det produceras muskatdruvor som Malagavinerna är gjorda av. Här produceras även olivolja och sockerrör. Under 1800- och 1900-talet var det sockerrör som var den ekonomiska motorn i staden och det byggdes många fabriker.

Stränder

Vill man ha det härliga strandlivet kan man bara bege sig till den intilliggande turistorten Torre del Mar med härlig strandpromenad och lång vacker strand. Det är här de närmaste stränderna ligger. Men stränderna i Velez- malaga sträcker sig från väst i Chilches och österut till Lagos så det finns många fler att välja mellan på den 22 km långa kustremsan.

Festivaler

I slutet av september varje år hålls den största festivalen i Velez- Malaga och det är San Miguel festivalen (Real Feria de San Miguel). Denna festival hålls för att hedra stadens skyddshelgon San Miguel. I februari hålls även en karneval. Veckan innan påsk hålls den stora höjdpunkten, Semana Santa, som är den största och mest spektakulära festival i Axarquia regionen. Velez-Malaga anordnar även Feria de la Veladilla del Carmen och Santa Ana.

Aktiviteter

I Velez- Malaga finns idrottsanläggningar både inomhus och utomhus. Här finns även en stor anläggning med friidrottsstadion där det lokala fotbollslaget Velez CF håller till. Här finns även en utomhuspool, tennisbanor, basketbanor och handbollsbanor. Det finns även ett flertal tennisbanor runt om i staden. I parken Parque Centro som ligger i utkanten av staden kan man hitta bra cykling- och joggingbanor. Inte långt ifrån staden finns vattenparken Aquavelis.

Golf

Tycker man om att spela golf ska man inte missa den populära golfbanan Baviera Golf som är belägen vid norra foten av naturparken Sierra Tejada, Alhama och Almijara. Från golfbanan är det endast några meter till marinan i Caleta de Velez. Det är Jose Maria Canizares som har designat golfbanan. Baviera Golf passar alla handikapp och är en flack bana med breda greener och många hinder.

Sevärdheter

Den äldsta delen av Velez- Malaga heter Arrabal de San Sebastian och här hittar man många kulturella byggnader. Velez-Malaga har många intressanta arkitektoniska byggnader som är väl värda att besöka under vistelsen här.

Slottet Fortaleza

Detta slott byggdes på 1200-talet och ligger högt uppe på en kulle i den äldsta delen av staden, Arrabal de San Sebastian. Detta är en symbol från den moriska tiden. Härifrån har man en imponerande utsikt över den vackra omgivningen.

Palacio de Marques de Beniel

Palacio de Marques de Beniel ligger också i den äldre delen, Arrabal de San Sebastian. Dess arkitektur är i mudejarstil. Byggnaden byggdes mellan 1610 och 1616 och har på senare år restaurerats. Idag är detta en kommunal byggnad.

Casa de Cervantes

Casa de Cervantes är en herrgård från 1500-talet som ligger i centrala Velez-Malaga. I detta hus bodde författaren Miguel de Cervantes när han var i staden. Det är en fascinerande byggnad som idag är en språkskola.

Santa Maria la Mayor

Santa Maria kyrkan byggdes på 1400-talet och på en plats för moskeer. Här finns ett imponerande klocktorn och taket är byggt i mudejarstil. Här kan man även se en altartavla från 1500-talet. Detta var den första byggnaden som byggdes av de kristna när de segrade över morerna.

Hospital de San Juan de Dios

Hospital de San Juan de Dios grundades 1487 av katolska kungar.

Centro de Arte Contemporaneo de Velez Malaga

Centro de Arte Contemporaneo de Velez Malaga är ett museum som ligger i en väldesignad byggnad. Här finns utställningar som byts ut emellanåt.

Ermita de Nuestra Senora de los Remedios

Detta är en vacker kyrka som ligger uppe på en kulle. På väggarna finns målningar från lokala artister och de visualiserar livet av de lokala invånarna i deras vardag. Härifrån har man en vacker utsikt över staden.

Church of San Juan Bautista

Kyrkan är belägen på Plaza de la Institution och Deposito de Cervantes och i början av den antika staden. Kyrkan är byggd i mujedarstil från 1400-talet. Kyrkan är med i firandet av Semanta Santa. Vid ingången hittar man en bronsstaty av botgöraren ”Nazareno”.

Teatro del Carmen

Teatro del Carmen håller olika konserter med allt från klassisk orkester till rockband. Det hålls även flamencodans. Här är det bra akustik. Teatern ligger i centrala staden och håller regelbundna föreställningar.

Ta sig hit

För att åka till Velez-Malaga tar man flyget till Malagas flygplats. Från flygplatsen kan man sedan ta buss in till Malaga för att därifrån sedan ta en annan buss vidare till Velez-Malaga. Man kan även ta någon av alla de taxibilar som står utanför flygplatsen. Vill man ta sig fram själv kan man hyra en bil från någon av alla de biluthyrningsfirmor som finns på flygplatsen. Man kan även boka shuttle service hemifrån innan man åker och då står det en bil med chaufför och väntar på dig när ditt flygplan har landat. Sedan transporteras du snabbt och smidigt till den destination som du har valt. Detta kan man även boka till sin hemresa.