Estepona

Snabbval: Om stadenMarinanSträndernaSevärdheterHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om Estepona:


 
Estepona har fortfarande behållit sin andalusiska charm och har ännu inte blivit påverkad av turismen. Du finner den traditionella sydspanska miljön här. Det är många bilfria gator och trånga mysiga gränder med vitkalkade hus. Man finner inga höghuskomplex eller stora hotellanläggningar. Man har inte valt att ändra allt efter turismen utan lever istället kvar sida vid sida med turismen.
 
Se vår film om staden Estepona här:

 

Boka boende i Estepona här

 

 

Om staden


I Estepona kan du strosa utmed bar- och restauranggatan Calle Real och samtidigt titta på apelsinträden och all den andra växtligheten med blomkrukor hängande på husväggarna (varje gata har utrustats med blomkrukor i egen färg). Utmed denna gata finns många restauranger där man kan finna de typiskt spanska maträtterna. Torget i Estepona heter Plaza de las Flores och här finner man också växtlighet vart man än tittar. Allt känns väldigt lugnt och avslappnat när man promenerar omkring bland de trånga gatorna och tittar på de mysiga husen som är omringade av växtlighet. Flera av de många gatorna i Estepona har blivit upprustade med exempelvis nya stenplattor på gatorna. Man finner även en hel del klädaffär med både märkeskläder och lite billigare klädaffärer. Lite här och var dyker det också upp bagerier med goda bakelser och nybakat bröd. Då är det svårt att motstå att gå in och köpa något av det goda. Man finner inga stora shoppingkomplex i Estepona. Vill man handla mat finns det en stor mataffär, hipermercado, som ligger i utkanten av staden. Annars finns det några små mataffärer runt om i staden.

Gränd i Estepona
Fina gränder med växter
Calle Real Estepona
Calle Real
Klocktornet Estepona
Torg med klocktorn i bakgrunden

 

Runt Estepona

Berget som ligger bakom Estepona heter Sierra Bermeja och är till stor del en naturpark med fina vandringsleder. Här kan man finna vilda bergsgetter som klättrar om kring på de branta klipporna. Det växer även ett barrträd här som heter ”pinsapo” och är en unik art av träd i Europa. Berget Sierra Bermeja är ca 1449 meter vid den högsta punkten Los Reales. Runt Estepona finner man även en del golfbanor som lockar många besökare. Här kan man exempelvis besöka Atalaya golfbana eller El Paraiso. Ett populärt bostadsområde för skandinaver är ”Bel Air” och här har de även en anrik tennisklubb.

Det finns även ett litet område som ligger mellan San Pedro och Estepona som heter Cancelada. Här finner man små villaområden, restauranger, skola, kyrka och affärer. Här lever den spanska atmosfären och det är levande året om.
 

Marinan


Estepona har en egen småbåtshamn som det är liv och rörelse vid. Här finns många restauranger och barer. Hamnen har ett stort utbud av fisk och skaldjur som man kan inhandla. Här samlas också Esteponas gatumarknad där man kan köpa textil och lädervaror. På kvällen kan man delta i Esteponas nattliv här. Man kan även göra en del utflykter till havs härifrån såsom båtutflykter, dykning och fiske. Hamnen ligger västerut på den breda fina strandpromenaden som ligger invid stranden. Den fina långa strandpromenaden är trevlig att flanera utmed.
 

 

Stränder


Några av Esteponas stränder har fått blå flagg. Playa el cristo ligger alldeles utanför staden Estepona till väster om marinan. Stranden ligger skyddad i en vik vilket gör att vattnet är varmare här. Läget på stranden bidrar till att det blir många soltimmar. Det är en perfekt badstrand för barn i och med att botten på stranden sluttar lite neråt. Det finns två strandbarer, duschar och badvaktstation. Mitt i centrala Estepona finns stranden La Rada. Denna strand är 2,6 km och har en fin strandpromenad invid sig. Utmed denna strand finner man många strandbarer som serverar paella, sardiner och även internationella maträtter. För att parkera här kan man köra ner i den underjordiska parkeringsplatsen eller köra in i staden och parkera. Marinan ligger till väster om denna strand och till öster slutar stranden vid udden Punta de la Plata. Ifrån denna udde sträcker sig en strand på 4 km, Playa Punta del Plata fram till El Padron i öster. Denna strand har inte så hög kvalité. Öster om Rio Padron och nära Kempinski Resort Hotel ligger stranden Playa el Padron. Denna populära strand har en stor parkeringsplats och strandbarer. Här hittar man Laguna Village, ett litet köpcentrum med dekorationsbutiker och modebutiker.Här finns också Puro Beach Club med pool, solstolar och restauranger. Denna strand har fått blå flagg.

Strandpromenaden i Estepona
Strandpromenaden
Playa La Rada Estepona
Playa La Rada
Playa La Rada Estepona
Playa La Rada

 

Sevärdheter

Parque Selwo Aventura

Denna äventyrspark ligger ungefär 20 minuter från Esteponas hamn. Här kan du uppleva djurliv, natur och äventyr. Parken är indelad i fyra olika områden där du kan se mer än 2000 djur som lever i halvvilda förhållanden. Du får se djur som krokodiler, kameler, björnar, elefanter, noshörningar, fåglar m.m. Man kan även få prova på olika aktiviteter såsom bågskytte, klättra på hängbroar, kamelridning, hoppa på trampoliner m.m.
 

Casa del Aljibe

Casa del Aljibe är det gamla kommunhuset där man idag finner ett arkeologiskt museum. Här hittar man kartor, planritningar och olika arkeologiska föremål från området. Man kan få se olika tidsområden då området var beslagtaget av morer, romare, fenicier och bysantiner. Det är gratis inträde för att besöka detta museum.
 

Tjurfäktningsarenan

År 1972 byggdes tjurfäktningsarenan och har en typisk arkitektur från denna epok. Utsidan är mest intressant och är designad av Juan Moro Urbano. Utsidan hart en unik asymmetrisk design för att få tillgång till de övre terrasserna från utsidan. Detta är något som är unikt i Spanien. I tjurfäktningsarenan finns också ett museum om tjurfäktning, ett museum om jordbruk, ett fossil museum och ett arkeologiskt museum. Under sommarmånaderna har man även olika konserter, bio och hantverksmarknader här.
 

Kulturkvällar

I Estepona ordnas många olika kulturella evenemang. Det kan vara jazzkvällar vid klocktornet, flamenco på El Patio och musikkåren spelar emellanåt. Även olika fritidsaktiviteter inom idrott anordnas.
 

Castillo San Louis

Castillo San Luis är byggd på 1400-talet och var tänkt som ett försvar mot nordafrikanska Berber Piraterna. Men nu återstår bara ruiner av slottet. Man kan fortfarande se lite av slottet som var uppbyggt centralt i Estepona. I saluhallen har de öppnat upp en del av golvet för att man ska kunna se grunden av ett av de moriska vakttornen på slottet. En del av slottsmuren går också fortfarande att se.
 

Olika statyer

Det finns en staty som heter ”Monumento a la Peseta” som är en hyllning till den försvunna pesetan. Det finns även en staty som heter ”Monumento al Turista” som är en hyllning till turisten. Det har även gjorts ett antal fina väggmålningar i delar av staden för att liva upp en del bortglömda stadsdelar. Man vill även att staden ska hamna på turistkartan bland kulturella sevärdheter. Det finns en karta på turistbyrån om man vill se var alla väggmålningarna finns. Detta projekt kallas ”La Ruta de Murales Artisticos de Estepona” (Estepona Route av konstnärliga målningar).
 

Esteponas historia

Romarna ockuperade området under förhistorisk tid och man har funnit stenåldersverktyg här. Men staden förstördes under det fjärde århundradet. Från det moriska ”Astabbuna eller Al-extebunna” kommer troligtvis namnet Estepona. År 1342 pågick slaget vid Estepona. År 1457 erövrade Henrik IV av Kastillien staden från morerna. Man byggde upp en kyrka över vad som hade varit en moské och runt denna byggdes sedan staden upp. Allt detta förstördes också senare och endast det gamla klocktornet fanns kvar av kyrkan. Fram till 1729 tillhörde staden distriktet Marbella men Filip V av Spanien tilldelade sedan staden egna stadsrättigheter. Det fanns mestadels bönder och fiskare i staden.

Klocktorn Estepona
Klocktornet

 

Karta över Estepona