Torre del Mar

Snabbval:
StränderCentrumSevärdheterResaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om Torre del Mar

Torre del Mar är belägen på den östra delen av kusten och var fram till 70-talet en liten fiskeby. Staden tillhör Velez-Malaga kommun i regionen Axarquia i Andalusien. Staden är ett genuint spanskt samhälle där man har kunnat bevara den äkta spanska atmosfären även om den ökande turismen och influenser utifrån hade kunnat påverkat. Torre del Mar är en populär badort för framförallt spanjorer som kommer hit och njuter av det härliga klimatet och de rena stränderna. Det är inte så många europeiska turister som har hittat hit ännu. Stadens namn kommer från alla de vakttornen i byn som man använde för att skydda kusten under den romerska och moriska tiden. I Torre del Mar bor det ungefär 20 000 människor, men under sommartid ökar detta till över 100 000 personer.

Centrum


I Torre del Mar har infrastrukturen gått framåt och gator och torg har restaurerats. Även ett köpcentrum har byggts. Mellan Torre del Mar och Velez-Malaga ligger köpcentret El Ingenio. Här finns många klädbutiker, restauranger och en biosalong. Paseo Larios heter gågatan i Torre del Mar och Avda de Andalucia heter huvudgatan som man kör på. Här finns många restauranger, kaféer, barer, butiker, banker, postkontor, apotek, polisstation, sjukhus och en liten saluhall. Varje torsdag hålls det gatumarknad. Det finns många parkeringsplatser och parkeringshus att parkera i när man vill besöka staden.

Paseo Larios
Paseo Larios gågatan i Torre del Mar
Avda de Andalucia
Avda de Andalucia huvudgata

Mat

Det finns många restauranger i Torre del Mar där det serveras traditionella spanska rätter, fiskrätter och även internationella rätter. I och med alla vinodlingar som finns här i bergen, produceras här söta viner som är gjorda på druvan Moscatel.

Ta sig hit


Från Malaga är det 40 km till Torre del Mar. Från Malagas flygplats är det ungefär 45 km och det är där man landar om man ska besöka Torre del Mar. Från flygplatsen är det lätt att ta sig vidare med buss, taxi, shuttleservice eller hyra en egen bil. Utanför flygplatsen hittar man busshållplatser och det står även taxibilar där så att man smidigt kommer vidare. Man kan även boka shuttleservice på nätet i förväg. Då står de och väntar på dig när du har landat, för att sedan köra dig vidare dit du ska. Man kan även hyra en bil på eller i området runt flygplatsen. Det kan vara bra att hyra en egen bil om man vill kunna ta sig runt och besöka de närliggande städerna. I Torre del Mar kan man smidigt ta sig runt med cykel eller lokalbussarna. Det går regelbundna bussturer till och från Malaga och de närliggande städerna. Från Torre del Mar och till Nerja är det ungefär 20 km. Det finns även bra kommunikationer med spårvagn till den närliggande staden Velez-Malaga.

Spårvagn i torre del mar
Spårvagn i Torre del Mar
Paseo Larios
Paseo Larios gågatan i Torre del Mar

Fiesta

I Torre del Mar hålls olika fiestas under året där det exempelvis i februari hålls en karneval, under påskveckan hålls processioner med musik, i maj hålls Romena, 24 juni hålls fiesta de San Juan, 16 juli hålls Maritime Procession av Virgen del Carmen, i juli hålls även Fiesta de Las Melosas och Feria de Torre del Mar m.m. Under festivalerna brukar det var processioner genom staden, man klär ut sig, musik och fyrverkerier. Spanjorerna lämnar hus och hem för att ta sig ut på gatorna och vara med i firandet.

Sevärdheter


Omgivningen runt Torre del Mar är idealiskt för bergsvandring, där man passerar små vita byar och får uppleva den härliga naturen med odlingar av avokado, mango, olika subtropiska frukter och vinodlingar. Här produceras bland annat söta viner gjorda på druvan Moscatel. Man kan även besöka de berömda grottorna i Nerja som ligger lite längre österut. 2 timmars bilfärd bort kan man åka skidor i Sierra Nevada.

AquaVelis Water Park

Aquavelis Water Park är en anläggning med 20 olika ränner och åkattraktioner för barn. Här finns även restauranger och souvenirbutik där man även kan ta foto. Här kan man hyra solstolar och det finns omklädningsrum med dusch. Här finns även ett rekreationsområde med fotboll, biljard och flygmaskiner. Till parken finns en stor parkering för kunderna. Vattenlandet är öppet juni till september.

Vandring

Man kan vandra med en guide på John Keo Walking Tours. De har olika vandringar varje dag med inspirerande och kunniga guider. Vandringen sker i växlande terräng på ca 14 km och det blir flera stop med intressant information om bland annat växter, historia, krig, religion, livet i bergsbyarna och för fotografering. Lunchen äter man i en liten bergsby tillsammans.
Man kan även ta en egen vandring i floden Rio Chillar. Man följer denna flod från Nerja och uppåt så långt man själv vill och vänder sedan och går samma väg tillbaka. Om man orkar kan man gå till det största vattenfallet och bada vilket tar ungefär 2,5 timmar. Vandringen blir jobbigare och jobbigare ju högre upp man kommer. Vandringen i vattnet kräver skor som klarar detta.

Caleta de Velez

Öster om Torre del Mar hittar man den trevliga byn Caleta de Velez. Här finns fina villaområden med utsikt över havet och en mysig fiske- och båthamn.

Velez-Malaga

Ungefär 5 km norrut från Torre del Mar ligger staden Velez-Malaga. Här hittar man en stadskärna med intressant arkitektur och historiska monument. Här finns palats, kyrkor och kloster i morisk och barock stil.

Competa och Frigiliana

Competa är en liten genuin bergsby som är väl värt ett besök. Denna by har lite färre turister än byn Frigiliana som också är en liten bergsby med härlig atmosfär och underbar utsikt.

Nöje

Det finns många barer och diskotek i denna lugna stad. El Copo heter det populära barområdet och hit kommer folk från hela Andalusien för att festa på fredagar och lördagar. Sommartid hålls det öppet väldigt sent. På en sträcka utmed stranden brukar det även hållas en nattmarknad sommartid.

Golf

Det finns två golfbanor i närheten av Torre del Mar. Den närmaste golfbanan är Baviera golf som ligger 2 km bort från Torre del Mar. Detta är en 18- hålsbana och det finns även en driving range på denna golfbana. Se alla golfbanor på Costa del Sol här.

Strandpromenad i torre del mar
Strandpromenaden i Torre del Mar
Strandpromenaden i Torre del Mar
Strandpromenaden i Torre del Mar

Stränder


Utmed stranden finns en fantastisk strandpromenad, Paseo Maritimo de Poniente, där man kan strosa omkring och se på folklivet eller ta sig en joggingtur om man vill. Från den långa strandpromenaden har man en underbar utsikt över havet med dess fina sandstrand, bergen och de vita byarna. Det finns även en cykelbana och en preparerad bana i sanden för joggare. Stranden är bred med grovkornig fin sand som sträcker sig långt bort. Vissa ställen av stranden är handikappanpassad och det finns duschar utspritt över stranden. Utmed strandpromenaden finns många trevliga restauranger av olika slag och kaféer där man kan sätta sig och njuta av det vackra vädret och den härliga atmosfären medan man tar sig något gott att äta och dricka.

Stranden Torre del Mar
Stranden Torre del Mar
Stranden Torre del Mar
Stranden Torre del Mar

Karta över Torre del Mar