Frigiliana

Se vårt bildspel från Frigiliana:

Frigiliana är en mycket vacker och unik by som ligger högt uppe på bergsryggen av bergskedjan Sierra Almijara. I och med att byn ligger 300 meter över havet har man en otrolig panoramautsikt över Nerja och medelhavet. Denna vitkalkade by har vunnit utmärkelser som ”vackraste byn i Andalusien” av spanska turism myndigheten. Frigiliana ligger endast 6 km norr om Nerja och det är 50 km till Malaga.

När man kommer till Frigiliana känns det som att man har åkt tillbaka i tiden. Här slingrar sig smala branta kullerstensgator runt de vitkalkade husen. Man ser smidesjärnsbalkonger som är fyllda med röda pelargoner, lavendel, jasmin, bougainvillea och andra blommor och buskar här och var. Det finns även små torg utspridda i byn där man kan sätta sig i en skuggig plats och njuta av utsikten och den vackra naturen. Här hittar man också små barer och restauranger där man kan njuta av en bit mat och smaka på det lokalt producerade vinet. Det finns även små butiker i byn där det finns ett varierat utbud av produkter och varor. Här finns även lokalt producerad keramik och andra produkter.

Rondell i Frigiliana
Rondellen i centrala Frigiliana
Vy över Frigiliana
Vy över Frigiliana

 

Två delar

Man kan dela in byn i två olika delar där den ena delen är den äldre stadsdelen Morisco- Mudejar som har moriskt och medeltida ursprung. Den andra delen är den nyare lägre delen där man har imiterat den arkitektoniska stilen av den gamla byn. Mitt emellan den gamla och den nya delen hittar man två gamla byggnader. En byggnad som har varit det gamla spannmålsmagasinet som byggdes 1767 och ett renässanspalats från 1500-talet som nu är en melass fabrik. Ovanför den gamla delen av stan finns resterna av en morisk borg och i mitten av byn hittar man församlingskyrkan San Antonio. Huvudgatan i den gamla delen av stan är Calle Real. Den börjar sin slingriga färd på smala kullerstensbelagda gator från sockerrörsfabriken och genom gamla stan tills man kommer till oliv bearbetningsanläggningen. Det finns även en nyare bred väg som går runt byn och har parkering på båda sidor. Gatan El Zacatin är en av de vackraste och mest fotograferade gatorna i byn. Man brukade namnge gator eller torg där man sålde kläder förr, med detta namn. Följer man gatan Calle del Penon så leder den upp till toppen av kullen bakom Frigiliana varifrån man har en otrolig utsikt över hela byn och över Nerja samt bort över havet. I den gamla delen av Frigiliana hittar man även mosaik av konstnären Pilar Garcia Millan pryda väggarna och man får en skildring av byns historia.

Äldre delen av Frigiliana
Äldre delen av Frigiliana
Nyare delen av Frigiliana
Nyare delen av Frigiliana

 

Marknad

På torsdagar är det marknadsdag i Frigiliana. Marknaden håller man i centrum av byn på taket av den nya parkeringsbyggnaden alldeles vid busshållplatsen och rondellen. Här kan man handla kläder, skor, mat, frukt, grönsaker m.m. Vissa lördagar hålls även konsthantverksmarknader.

Parkeringsbyggnad i Frigiliana
Parkeringsbyggnad i Frigiliana
Parkeringsbyggnad med torg ovanpå
Parkeringsbyggnad med torg ovanpå

 

Mat

I Frigiliana kan man hitta typiska lokala rätter så som killing i mandelsås gjord av lokalt producerade mandlar, olika soppor, olika grytor som är gjorda på färska och lokala grönsaker, migas som är en blandning mellan ströbröd och stekt bröd. I matlagningen använder man även lokala olivoljor, muskatdruvor och miel de cana som är en melass gjord på lokalt odlade sockerrör, kål, fänkål m.m. Vid påsk gör man även en gryta av saltad torsk som man serverar med pannkakor med sockerrör melass. En annan specialitet är rätter som är gjorda på choto eller grabb, med stekt eller kokt vitlök och olika sorters såser. I matlagningen använder man sig av lokalt producerade produkter så som exempelvis, sockerrör, jungfruolja, muskatdruvor, mandel, grönsaker m.m. Den lokala drycken är Moscatel vin som man kan få från mycket torr till mycket söt. Man kan se oliver och druvor växa i terrasser på backarna för att sedan användas för att producera viner.

Maträtt i Frigiliana
Maträtt i Frigiliana
Maträtt i Frigiliana
Maträtt i Frigiliana

 

Sevärdheter i Frigiliana
Sevärdheter i Frigiliana
Gamla delen i Frigiliana
Gamla delen i frigiliana

 

Sevärdheter

Casa Solariega de los Condes/ El Ingenio

Detta huset byggdes på slutet av 1600-talet av familjen Manrique de Lara som var adeln i Frigiliana. Huset är i renässansstil där de arkitektoniska särdragen samlades in från den förstörda arabiska borgen. Det var exempelvis balkonger, smidda gallerjärn, väggmålningarna m.m. Byggnaden står på två tusen kvadratmeter mark och det planterades sockerrörsplantage här och etablerades en sockerfabrik. I denna byggnad finns idag fortfarande en melassfabrik som är den sista i sitt slag i Europa. Fabriken heter Ingenio Nuestra Senora del Carmen.

Fuente Vieja

Fuente Vieje är en gammal fontän från 1600-talet. Fontänen byggdes av Don Inigo Manrique de Lara, på baksidan av ett hus för att ge vatten till byn och till djuren. Om man går genom gamla stan så hittar man denna fontän på gatan Choruelo. Fontänen har från början varit känd som ”The new Fountain”.

El Torreon

El Torreon ligger i den gamla stadsdelen Mudejar utanför gatan Calle Real. Tidigare har det varit ett spannmålsmagasin men är nu en del av ett hus. Man tror inte att byggnaden kommer från den arabiska tiden i och med att det inte liknar den arkitektoniska stil som var vid denna tidpunkt. Antagligen kan det vara en konstruktion från 1700-talet och byggnaden kan ha varit ett vakttorn mot pirater. Gården hittar man om man går genom en byggnad med flera valv med skyltar där det står ”El torreon”.

El Castillo

Detta slott byggdes antagligen vid 1000-talet och användes som en militär fästning. Slottet tog upp en yta på 4000 m2 och ligger på toppen av byn. Nu finns det nästan inget kvar utav slottet. Slottet förstördes vid slaget vid Frigiliana när morerna drevs ut. Härifrån har man en otrolig utsikt över landskapet.

Casa del Apero

I Casa del Apero finns turistbyrån, stadsbiblioteket, alla historiska arkiv av Frigiliana och historiska museet. Här finns det första arkeologiska museet i Axarquia. Byggnaden byggdes i början på XVII-talet.

La Ermita de Ecce Homo (Kapellet av Ecce Homo)

La Ermita de Ecce Homo kallas av byborna Kapell Heliga Kristus av sockerrör. Denna platsen har ett stort kulturellt intresse och man firar påskens högtider här. Från 1500-talet gick man i procession genom gatorna med avbildningar från den kristna tron. Men idag har man avbildningar från Neobarroque från 1900-talet. På askonsdagen går man i procession från kapellet till Iglesia de San Antonio där det finns en mångfärgad träbit i neobarroque stil.

Iglesia de San Antonio de Padua (kyrkan Saint Antony av Padua)

Kyrkan byggdes 1976 där det tidigare hade funnits en moske. Ett århundrade senare började den restaureras av Manrique de Lara och avslutades år 1676 av Benardo de Godoy. Nästan hela byggnaden är byggd i renässansstil och det finns tre 1600-tals målningar i bra kvalitet som man kan beskåda. Man kan även läsa om byggnadens konstruktion på en minnestavla vid ingången.

Reales Positas (Royal Silas)

Silorna tillverkades 1767 och man förvarade överskottet av säden där under bra år och kunde använda det sedan de år när spannmålsproduktionen var dålig. Numera har man ersatt silosarna av privatägda hus där man har bevarat den ursprungliga strukturen av rött tegelvalv på fasaden och kamrarna i källaren under.

Barrio Mudejar (Moriska kvarteren)

I gamla stan i Frigiliana hittar men de moriska kvarteren som är ett speciellt monument i och med att det har klassificerats som det bästa exemplet på en arkitektonisk ensemble av byggnader av arabiskt ursprung. Det är väldigt tydligt i Frigilianas arkitektur att araberna har haft ett stort inflytande på byn.

Kaklade paneler

Genom den gamla byn kan man även hitta tolv kaklade paneler. Dessa beskriver det berömda slaget vid Frigiliana, då detta var slutet av förekomsten av morer på iberiska halvön, och striderna som utkämpades i området.

Konstnärer och fotografer

Många konstnärer och fotografer har lockats till den gamla delen av Frigiliana. Exempelvis Arne Haugen Sorensen, Klaus Hinkel, Penelope Wurr, Miro Slavin m.m. Det hålls regelbundet olika utställningar i privata gallerier runt omkring i området och även i Casa del Apero.

Pozo Batan Alberca

Pozo Batan Alberca är Frigilianas naturliga pool. Här får man officiellt inte bada men lokalbefolkningen badar här ibland när det blir väldigt varmt.

Vandring

Det är väldigt populärt att vandra i en flodbädd och ravin upp till bergsbyn Frigiliana. Man får då uppleva en vacker natur med blommor och spänningar vid olika passager. Det tar 2 timmar att göra denna vandring. När man sedan har kommit till Frigiliana kan man ta en rundvandring i byn.

Gamla delen av Frigiliana
Gamla delen av Frigiliana
Nyare delen av Frigiliana
Nyare delen av Frigiliana

 

Fiesta

Den sista veckan i augusti firas Tres Culturas, kulturfestival, som är den största händelsen i Frigiliana. Den 20 januari firar man Frigilianas skyddshelgon San Sebastian. Den 13 juni hålls Frigilianas lokala festival eller feria.

Ta sig hit

Frigiliana är belägen ungefär 6 km ovanför Nerja. Man kör på väg A7/E15 tills man kommer till avfarten 292 mot Nerja och Frigiliana. I rondellen åker man vänster och i den nästa rondellen tar man vägen rakt fram, sedan väljer man MA-5105 mot bergen. Detta är en enda väg sedan som slingrar sig fram mot berget till du når Frigiliana. Vid Frigiliana hittar man ett stort parkeringshus där det är bäst att parkera. Sedan är det bättre att promenera runt i byn i och med att flera av vägarna är bilfria. Man kan även välja att åka buss från Nerja till Frigiliana. Det går även taxibilar från Nerja till Frigiliana.

Ekonomi

I Frigiliana var den viktigaste ekonomiska verksamheten produktion av silke, oliver och dess derivat, druvor och fikon. Men i och med utvisningen av morerna övergavs silkesproduktionen och istället blev odling av sockerrör den största ekonomiska verksamheten. Detta ser man i och med att byggnaden El Ingenio står kvar som den enda kvarvarande sockerfabriken i Europa och den är fortfarande i produktion.

Vy över Frigiliana
Vy över Frigiliana
Vy över Frigiliana
Vy över Frigiliana