San Pedro de Alcantara

Snabbval: Om stadenSträndernaSevärdheterHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om San Pedro de Alcantara:

Lekplats i San Pedro de Alcantara
Centrum San Pedro de Alcantara
Nueva Alcantara
Torget i San Pedro de Alcantara
Stranden San Pedro de Alcantara
Torget i San Pedro de Alcantara
Gågatan i San Pedro de Alcantara
Amfiteatern Nueva Alacantara
Kyrkan i San Pedro de Alacantara
Vägen vid stranden
Lekplats San Pedrod Boulevard
Strandpromenaden i San Pedro
Vid strandpromenaden i San Pedro
Vid strandpromenaden i San Pedro
Strandpromenaden i San Pedro de Alcantara
San Pedro playa
Träning vid havet
Strandpromenaden i San Pedro
San Pedro boulevard
San Pedro boulevard
Stranden i San Pedro de Alcantara
Stranden i San Pedro de Alcantara
Stranden i San Pedro de Alcantara
Påkostade lekplatser

 
San Pedro de Alcantara är en underbar liten by som ligger alldeles invid Puerto Banus och endast 10 km från Marbella. Här i San Pedro kan du strosa omkring och fortfarande få uppleva det genuint spanska. Turismen har ännu inte invaderat denna lilla by som en gång i tiden var känd för sina sockerrör.

 

Boka boende i San Pedro här

 

 

Om staden


Huvudgatan som leder upp genom San Pedro heter Avenida Marqués del Duero. Denna gata är kantad av små restauranger, barer och cafeer. Även små affärer finner man här. Beger man sig in på de kringliggande smågatorna hittar man en massa små spanska restauranger där det serveras tapas med glad musik och även små spanska affärer som exempelvis säljer flamencokläder. Det finns även många barnklädesaffärer med helt otroligt söta kläder här. I San Pedro kan man dessutom finna kinarestauranger och de internationella kedjorna McDonalds och Burger King. När man har tagit sig upp för huvudgatan befinner man sig på torget ”Plaza de la Iglesia”. Här ligger det en kyrka, fontän och restauranger. Här hittar man många människor sittande på parkbänkarna och prata samtidigt som de vilar sina ben. Är man ute efter att handla mat kan man hitta några stycken mataffärer i den centrala delen av byn. Om man kör en liten bit upp i utkanten av byn finner man en lite större mataffär, Mercadona, där du hittar ett stort utbud av kött, fisk och grönsaker.

Mercadona San Pedro
Matkedjan Mercadona finns här
Burger King San Pedro
Liksom Burger King
Mc Donalds i San Pedro
Och Mc Donalds
Kyrkan vid torget
Gågatan i San Pedro de Alcantara
Gågatan
Gågatan i San Pedro de Alcantara
Gågatan

 

Nueva Alcantara

I början på 2000-talet började ett nytt område i San Pedro växa fram som kallas Nueva Alcantara. Det är hela området mellan havet och boulevarden som räknas till Nueva Alcantara. Det finns ett stort antal nybyggda bostäder, en Padeltennis-klubb, gym och en internationell skola på området. Många som köpt bostad här har den som semesterboende vilket gör att andelen icke spanjorer är hög här. Det är även ett populärt område för svenskar att köpa bostad i.

Padeltennis populärt här
Padeltennis-klubben
Tennisbanor
Banan

 

San Pedro Boulevard

San Pedro har tidigare delats upp i två delar på grund av motorvägen som passerat där. På ena sidan av vägen låg byn och på den andra sidan låg stranden. Nu har det däremot byggts en tunnel där motorvägen går istället och ovanpå detta har det byggts en boulevard med lekplatser, gångbroar, fontäner och restauranger. Gångbron är designad av den lokala arkitekten Juan Antonio Fernandez och ska efterlikna havet. Skapelsen heter ”Un Mar de Sensaciones” som betyder ”ett hav av känslor”. Här samlas många människor på kvällarna och det sjuder av liv. Det är framförallt många barnfamiljer som tar sig till de stora fina lekplatserna som ligger här. Här finner man sex olika lekplatser där det finns många olika lekredskap som passar barn i olika åldrar.
Vid boulevarden finner man även en amfiteater där föreställningar och konserter hålls. Speciellt vid tillfällen då det är festivaler. Boulevarden är också ett samlingsställe om man vill åka rollerblades, skateboard, skotrar, rullskridskor, cyklar, segways eller något annat på grund av den asfalterade rinken som finns i ena änden. Det är också mycket trevligt att sätta sig på en av de många barerna eller restaurangerna som finns här och bara njuta av allt liv och rörelse. Det finns även toaletter i samband med restaurangerna. Allt är mycket rent och underhållet av ett team anställda, vilket bidrar till att området håller en hög standard.

Fin lekplats
Fina lekplatser
Amfiteatern i San Pedro
Amfiteatern på boulevarden
San Pedro Boulevard
Boulevarden
San Pedro Boulevard
Boulevarden

 

Runt om San Pedro de Alcantara

San Pedro ligger i låglandet som ger den dess namn Vega de San Pedro Alcantara. San Pedro hör till kommunen Marbella och befinner sig vid den centrala delen av Costa del Sol på en bred kustremsa och omges av bergskedjor. Åt öster finner man bergskedjan Sierra Blanca med sin högsta topp Lastonar. Den är mer känd som La Concha (skal) på grund av sitt räfflade utseende. Lite längre norrut ligger Sierra del Real (eller som det också kallas Real del Duque bergskedjan) och Sierra Palmitera. Bakom dessa stiger Tolox och Sierra de las Nieves begskedjans enorma toppar upp. Till väster ligger bergskedjan Monte Mayor och vid bergslinjen ligger bergskedjan Sierra Bermeja. Längst med bergssidorna vid foten av dessa berg rinner tre floder Guadalmina, Guadiaiza och Rio Verde. Den södra gränsen är kusten som består av en massa stränder. I närheten ligger den berömda stranden i Puerto Banus och åt väster stränderna Cortijo Blanco, San Pedro Alcantara och Guadalmina. Man kan se många tomma markområden på sina ställen samtidigt som det byggs en del nya lägenhetskomplex.
 

 

Stränder


Från huvudgatan som leder upp mot byn kan man även gå eller köra bil neråt istället på den stora vägen ”Avenida del Mediterraneo” och kommer då ner till stranden. Längs med stranden sträcker sig en lång fin strandpromenad. Vid ändarna av strandpromenaden ligger restaurangerna utmed promenadstråket och emellan kan du finna några glasskiosker. På stranden som ligger framför vissa av restaurangerna kan du hitta solstolar med parasoller som man kan hyra. Annars tar de flesta med sig egna stolar och parasoller ner till stranden. Det har även uppförts en del olika träningsredskap utmed strandpromenaden så att man lätt kan ta sig ett träningspass för att sedan svalka sig i vattnet. Det finns även ett flertal duschar utmed stranden så att man kan svalka av sig eller skölja av sig innan eller efter ett dopp i havet. Det finns många parkeringsplatser utmed hela gatan som ligger invid strandpromenaden, så det är inga problem om man tar bilen till stranden.

Strandpromenaden i San Pedro de Alcantara
Strandpromenaden
Strandpromenaden i San Pedro de Alcantara
Strandpromenaden
Strandpromenaden i San Pedro de Alcantara
Strandpromenaden
Playa San Pedro
Playa San Pedro
Träning vid stranden
Träningsmöjligheter vid stranden
Mer träning
Mer träningsredskap

 

Sevärdheter

Kyrkan i San Pedro de Alcantara

Marques del Duero byggde San Pedros församlingskyrka 1866. Den återuppbyggdes igen efter bränderna 1936 och öppnades igen 1943. Kyrkan ligger belägen i hjärtat av San Pedro på torget från vilken den har fått sitt namn. Det var en av de första byggnaderna i stadsprojektet som kallades för Marques och kyrkan är ett exempel på kolonial arkitektur. Kyrkan har rena linjer och eleganta tornpelare och fasad som består av trippelpelare på bottenvåningen med halvcirkelformade valv som matchar centrala mittendelen och de två sidoområdena som matchar sidodelarna.

Kyrkan i San Pedro
Kyrkan i San Pedro
San Pedro de Alcantara kyrka
Igen

 

Villa de San Luis

När Marques del Duero byggde upp centrum av San Pedro byggde han på norra sidan av kyrkan ett hus för de styrande och en annan byggnad som bostad för honom själv och hans familj, den kallas Villa de San Luis. Byggnaden köptes 1945 utav dåvarande borgmästaren D.Pedro Becerra Montesinos och fungerar idag som stadshuset (Tenencia de Alcaldia).

Stadshuset i San Pedro
Stadshuset i San Pedro

 

Paleo-Christian Basilica del Vega del Mar

”La Basilica de Vega del Mar” var en tidig kristen kyrka och begravningsplats som ligger i hjärtat av en eukalyptusskog. Man hittar ruinerna vid Guadalminafloden i området Linda Vista Playa. Det är den första basilika med dubbla absider som har upptäckts i Spanien. Den har en rektangulär våning, med två absider, sakristia och dopfunt. Den stora dopfunten, är så stor på grund av att man vid den tidpunkten sänkte ned de som skulle döpas. Dopfunden är i ganska bra skick. Man hittade en del objekt på platsen som ansågs vara så viktiga för Spaniens historia att de nu finns på nationalmuseet i Madrid. Den ursprungliga kyrkan byggdes i mitten av fjärde århundradet och förstördes i en jordbävning år 365. Man upptäckte gravstenar och mynt på platsen. Gravstenen ”Constantine Crimson” efter kejsaren Konstantin upptäcktes på platsen och är tveklöst den äldsta gravstenen som har upptäckts i Spanien. Det är helt gratis att besöka platsen men det är endast öppet från 11.00 till 13.00 på fredagar. För att besöka platsen vid andra tillfällen måste man kontakta ”Delegacion Municipal de Cultura” .
 

Valven / Romerska baden

Strax utanför San Pedro de Alcantara vid mynningen av floden Guadalmina hittar man de kvarlevorna av vad man tror är ett romerskt bad. Man har daterat baden till 300 före Kristus.
Byggnaden upptäcktes 1926 och är utformad med oktagonala golv, och en del av de sju rummen som omger den har bevarats. Studier har visat att allting var klätt i mosaik förr i tiden men tyvärr har tiden förstört större delen av detta. I det centrala rummet återfinns en oktogonal pool.

Nära badet (ca 50 meter) finns gamla romerska pooler som användes för att saltning av fisk och ett vakttorn som kallas “Tower of the Vaults” som byggdes mellan 1571-1575 för att försvara de kristna. Det finns guidade turer på tisdagar, torsdagar och lördagar men man måste boka in sig på turen i förväg.

 

San Pedros historia

San Pedro Alcantaras uppkomst tillskrivs den kände mannen general Manuel Gutierrez de la Concha, förste markisen av Duero, som med hjälp av ”the Repopulation Laws” som etablerades i Spanien på mitten av artonhundratalet, kunde kolonisera dessa markområden. Lantbrukskolonin San Pedro Alcantara bildades och namnet berodde delvis på familjens hängivenhet till ett helgon från Extremadura (San Pedro) och namnet var även en hyllning till markisen av Dueros mor, Lady Petra de Alcantara Irigoyen. Under första halvan av 1860-70 skapades denna koloni som fungerade som ett föredöme till andra kolonier som skapades runt denna tid. De uppfann nya odlingssystem där tusentals hektar dränerades och plöjdes samt det byggdes reservoarer med effektiva bevattningssystem. Vissa finns även kvar idag och används av jordbrukare som lever på sina stora åkermarker. Samtidigt som man byggde byn San Pedro, byggdes även Cancelada och Cortes som kom att tillhöra städerna Estepona och Benahavis som båda numer är välmående bostadsområden. Guadalmina Hacienda har idag omvandlats till ett stort lyxigt turistområde med två magnifika golfbanor. Även Los Gamonales och Alcornocal har omvandlats till högkvalitativa turistområden och går under namnet El Paraiso (Paradiset).
 

Karta över San Pedro de Alcantara