Ojen

vy över ojen från grottorna
Ojen är en liten spansk by med vita hus omgärdade av citronträd. Staden är belägen vid bergen samt har en otrolig utsikt över havet. Här växer kaktusar, agaves, ekar, korkekar och medelhavstallar. Här kan man även se bergsgeten vandra omkring på berget och kungsörnen flyga. Ojen är en stad och en egen kommun som gränsar till Marbella, Mijas, Monda, Istan och Coin. Ojen ligger halvvägs mellan havet och bergen. Namnet Ojen kommer från det arabiska ordet hoxán, vilket betyder ”grov” eller ”bitter” plats. Ojen är belägen i Sierra de Las Nieves naturpark, vilket lockar vandrare att komma hit och promenera bland bergen och andas in den rena bergsluften. Man kan även klättra upp till toppen av La Concha och beundra den otroliga utsikten över kusten.

Centrum

Promenerar man runt i den gamla delen av staden går man på smala kullerstensgator där husen är vitkalkade och man har en otrolig utsikt över bergen och dalarna ner mot havet. Här hittar man även fontänen La Fuente de los Chorros (fontänen av sprutar), som visar överflödet av vatten i området. Detta är också en symbol för Ojen. I den nyare delen av staden kan man se resterna av den moriska borgen. I Ojen finns även många restauranger och barer som serverar typiskt spanska rätter. Här är det lugnt och orört i och med att alla turister inte har hittat hit ännu. Så vill man ha en paus från folkmassorna ska man ta sig en tur till Ojen. Från Ojen har man endast en kort bilresa ner till Marbella.

Sevärdheter

vy över ojen

Likören Ojen

Ojen är känd för sin anis baserade likör, aguardiente, Ojen (uttalas oh-höna). Denna började tillverkas på 1830- talet. Denna dryck är sötare och har mindre alkohol än absint. Man ska blanda över is med seltzer och några stänk Peychauds bitter. Produktionen av Ojen var en viktig inkomstkälla för staden. Fabriken stängdes 1920 i och med pesten på vinstockarna. Nu produceras likören av det lokala destilleriet Dominique Mertens Impex. SL.

Oil Mill Museum

På Oil Mill Museum hittar man maskiner som används för slipning av oliver. Här hålls även konstutställningar och vinmuseet inryms i det gamla snaps destilleriet.

Grottorna i Ojen

Är man i Ojen ska man även passa på att besöka grottorna. Detta var en tillflyktsort för djur och människor en gång i tiden. I dag är detta en del av en trädgård och här hålls ofta konserter och andra evenemang.

Kyrka

På 16-talet byggde man inkarnationen kyrkan på en gammal moske.

Mirador

Mirador är en utsiktsplats där man har en panoramautsikt över kusten och den vackra naturen.

Festivaler

Varje år i juli firas musikfestivalen i Ojeando. Denna festival är en av Malagaprovinsens mest uppskattade festival som har med spansk indiepop/ rock att göra. Första söndagen i november firas Toston Partido Popular. Festivalen har sitt ursprung från att man skördade kastanjer för att sedan rosta dem och äta tillsammans med konjak. Idag samlas folket ute på gatorna där det rostas kastanjer och avnjuts med likörer eller utan alkohol.

Golf

Vill man åka till Ojen för att spela golf finns Soto Golf Club i närheten. Annars finns det även många andra golfbanor att välja på inte så långt bort från Ojen. Costa del Sol kallas ju även för Costa del Golf eftersom att det finns så många golfbanor att välja på här.

Ta sig hit

För att åka till Ojen kan man ta någon av de lågprisbolag som flyger hit och då hamnar man på Malagas flygplats. Från Malagas flygplats är det sedan en resa på 40 minuter med bil. Det finns många biluthyrningsfirmor på flygplatsen som man kan välja mellan om man vill hyra en bil. Hyr man bil kan man smidigt ta sig fram dit man vill och även åka runt och se sig om på Costa del Sol. På flygplatsen finns det även bussar som man kan åka med. Tar man bussen till Marbella eller Coin kan man sedan ta en buss därifrån för att komma vidare till Ojen. På flygplatsen finns även många taxibilar som man kan ta för att åka vidare. Man kan även välja shuttle service som man då bokar i förväg på nätet. När man sedan anländer till flygplatsen står det en chaufför och hämtar upp dig för att transportera dig vidare till den destination som du har angivit vid bokningen. Man bokar även återresan samtidigt om man vill ha det.

Karta över Ojen