Fuengirola

Snabbval: StadskärnanSevärdheterStränderFeriaHistoriaKarta

Boende – Transfer:
HotellHyra LägenhetHyra villaHyrbilFlygtransfer

Se vårt bildspel om Fuengirola nedan:

Fuengirola beach
Handen vid beachen
Sandkonstverk
Marinan i Fuengirola
Strandpromenaden Fuengirola
Strandpromenaden Fuengirola
Calle Moncayo Fuengirola
Calle Moncayo
Torget i Fuengirola
Plaza de la Constitucion
Torget Plaza Ayuntamiento
Plaza Ayuntamiento
Mysig gränd
Strandpromenad restauranger
Fuengirola beach
Fuengirola beach
Castillo Sohail
Castillo Sohail
Strandpromenaden
Infart till Fuengirola
Fuengirola beach

 
Fuengirola är en av de populäraste turistorterna och svenskarnas favorit på solkusten. Här finner du svenska kyrkan, svensk skola, svensk mataffär, svensk frisör, svenska restauranger, svenska mäklare och hantverkare. Man kan till och med hitta ett Sibylla gatukök. Vill man som svensk hellre ha det genuint spanska har man därmed hamnat i fel stad. I Fuengirola finner man turistexploateringens baksidor men det är ett mycket lugnare och billigare alternativ jämfört med en del grannstäder. Fuengirola är den mest barnvänliga turistorten på Costa del Sol.
 
Se en liten film om Fuengirolas stad här:

 

Boka boende i Fuengirola här

Staden

Om man tar sig till den äldre delen av staden finner man många restauranger och barer samlade runt Plaza de la Constitucion. Detta är en livlig plats fram på kvällarna. Det finns över 400 olika restauranger i Fuengirola och de flesta finner man på Calle Moncayo. Mitt i byn finner man marinan där det finns båtar i olika storlekar. Även en härlig strandpromenad att flanera på finner man här. Från marinan kan man ta sig iväg på delfinsafari eller dykningsturer eller utöva olika vattensporter. Man kan även välja att bara sätta sig på någon av de trevliga restaurangerna utmed vattnet och bara insupa atmosfären. Staden består av många höga flerfamiljshus både nära havet och runt omkring. Man kan hitta en del smala gator med låga villor runt omkring. Gatorna är fyllda med affärer med förstklassiga faciliteter. Det finns även tre kommunala marknader där man säljer färsk frukt, kött, grönsaker, kryddor, m.m. och varje vecka hålls två traditionella marknader. Man kan även finna stora shoppingkomplex exempelvis, Parque Miramar Shopping Centre, där man hittar 160 olika butiker, med både barer och restauranger.

Marinan i Fuengirola
Marinan
Restauranggatan Fuengirola
Restauranggatan Calle Moncayo
Plaza de la Constitucion Fuengirola
Plaza de la Constitucion

 

 

Sevärdheter

Bio Parc

Bio Parc är en djurpark som ligger central I Fuengirola. Här finns det enbart tropiska djur från Afrika och Asien. Dessa djur rör sig fritt omkring i en skapad regnskog. Du kan få möta lemuler, gorillor och tigrar. Det finns hundratals arter av däggdjur, reptiler och fåglar. Läs mer här: www.bioparcfuengirola.es/en

Parque Acuatico Mijas

Parque Acuatico Mijas är ett vatten- och äventyrsland för barn i olika åldrar. Parken ligger lite utanför Fuengirola på väg mot Mijas. Här finns vågmaskiner vattenrutschkanor, jacuzzi, och vattenlekplatser för de små barnen. Det finns också ett antal restauranger, barer och picknickområden. Läs mer www.aquamijas.com/en
 

Historiska museum

Historiska museet är det enda museet i staden och detta invigdes 2003. Utställningen är uppdelad i två delar: en som handlar om den gamla historien så som feniciska, somerska och arabiska bitar. Den andra delen handlar om etnografiskt innehåll så som traditionellt fiske och hantverk.
 

Fredspalatset

Fredspalatset är ett ställe man kan besöka för att se teater- och musikshower samt olika utställningar.
 

Varietes teater

Varietes teater är en liten teater där programmet är på engelska. Denna förvaltas av utländska medborgare och är den enda av sitt slag i Andalusien.
 

Bibliotek

I Fuengirola finns tre kommunala bibliotek. Det centrala biblioteket ”Francisco Quevedo” ligger i Boliches, biblioteket ”Lope de Vega” ligger i närheten av El Boqutillo och den tredje ligger i den gamla Oceanographic centrum av Malaga.
 

 

Borgen Sohail

Vid den västra delen av stranden uppe på en kulle ser du Castillo Sohail, ett moriskt slott. Detta är en borg som byggdes på 900- talet när muslimerna styrde. Detta är Fungirolas främsta historiska sevärdhet. Inne på borggården finns en hög ringmur med många mindre hus. Slottet förstördes på order av de katolska kungarna men byggdes upp igen på 1700-talet. Under kriget 1808 ockuperades den av fransmän vilket man kan se via kanonerna som vaktar Paseo Maritimo. År 2000 restaurerade man denna och efter detta har det hållits en del festivaler, konserter och marknader här.
 

Borgen Castillo Sohail Fuengirola
Borgen Castillo Sohail

 

Stränder


Fuengirola har många fina stränder och är den kommunen som har fått flest blå flagg. Sex av sju stränder i Fuengirola har fått blå flagg och det innebär att de har fått högst betyg av EU. Stadskärnan är kantad av en 8 kilometer strand med en härlig strandpromenad. Det finns flera olika temaparker planerade vid stranden och hela strandområdet gjordes om år 1999. Stranden Playa Carvajal är en strand med ungdomlig atmosfär. Stranden är 1200m lång och 20m bred med en mörk sand. Det finns olika träningsutrustningar på denna strand. Här kan man förbättra konditionen, uthålligheten, styrka snabbhet och flexibilitet. Det finns skyltar som visar vilka övningar man kan göra i området. Stranden Playa los Boliches-Las Gaviotas är en 3000m lång och 40-50 m bred strand med mörk sand. Playa Fuengirola ligger i centrum av Fuengirola. Det är en fingyllene sand på 1500m lång och 30m bred strand. Stranden Castillo Playa ligger nära slottet Sohail och är en 800 m lång och 50 m bred strand med mörk fin sand. Det är ca 1 km till centrala Fuengirola härifrån.
 

Centrala stranden i Fuengirola
Centrala stranden
Strandpromenaden i Fuengirola
Strandpromenaden
Träning på stranden
Varför inte träna på stranden!

 

Boende

Att bo på hotell i Fuengirola är ganska billigt och är ett bra sätt att semestra på om man vill ha service. Man kan hitta hotell som ligger direkt vid stranden med både pool och jacuzzi. Det finns även hotell som har både gym och dans- och musikunderhållning. Man kan även hitta pensionat, semesterlägenhet eller villor som man kan hyra för att bo i under sin semester. Då får man ett lite privatare boende och får rå om sig själv lite mer.
 

Feria / Fiesta

I Fungerola firas Feria del Rosario under andra veckan i oktober på en stora marknadsplatsen i staden. Festen hålls för att hedra Jungfru Maria, jungfrun av El Rosario som är skyddshelgonet för Fuengirola. Hela området fylls av tivoli, mattält och människor i traditionella andalusiska kläder. Ferian lockar många turister och även lokalbefolkningen. En riktigt festlig vecka att besöka Fuengirola.

 

Fuengirola historia

Fuengirolas ursprung kommer från Feniciska, romerska och arabiska civilisationen. I början på 1800-talet öppnade man värdshus nära stranden för att erbjuda boende för resenärer och sjömän. I närheten byggdes också några hyddor för att bilda en liten by. 1841 blev Fuengirola fristående från Mijas. Den viktigaste verksamheten blev fiske och jordbruk för invånarna. På 1960- talet började Fuengirola bli ett ledande turistcentrum. Av de över 72 0000 permanentboende invånarna kommer 25 % från andra länder.
 

Karta över Fuengirola