Camping i Spanien

Tänk att kunna ta med sig sitt eget hus och bila ner till Spanien. Fler och fler har upptäckt friheten med att ta med sig sin husbil eller husvagn ner till Spanien och campa där. Både resan ner där man får upptäcka olika länder på ett annat sätt och att kunna resa runt i Spanien är en upplevelse. Många väljer att lämna Sverige när hösten kommer och bosätter sig i Spanien under vintern för att sedan återvända hem igen när våren kommer. Allt för att få det lite varmare klimatet som många längtar efter när det blir kyligare här hemma. Fler och fler ställer även upp husbilen eller husvagnen på samma camping under längre tider. Att campa i Spanien är också ett billigt sätt att upptäcka Spanien på. Det finns många campingplatser att välja mellan där det även finns bungalows eller stugor, vissa campingplatser har även pooler, lekplatser och andra tjänster. Man kan även välja mellan campingar som ligger närmare havet eller en camping som ligger närmare en stad beroende på vad man är ute efter.

Det krävs lite förberedelser innan man ger sig iväg på en husbil eller husvagnsresa utomlands för att resan ska bli så bra som man har tänkt sig. Tänk på att boka i tid och att göra research innan du ger dig iväg på din resa.

Kalkylera resan innan du åker

Innan man åker kan det vara bra att göra en kalkyl så att man vet ungefär vad resan kommer att kosta. Man kan räkna ut vad det kostar att köra sträckan ner, om man räknar ut dieselkostnaden, broavgifter, motorvägsavgifter i olika länder och även avgifter på campingar, gasolkostnader m.m. Man kan räkna med att en övernattning på en ställplats kostar ungefär mellan 50 och 150 kronor i Tyskland, Frankrike och Spanien. Man kan även om man har tur hitta avgiftsfria ställplatser i Tyskland och Frankrike. Väljer du att övernatta på en camping så är kostnaderna högre, mellan 200 – 450 kronor per övernattning. Har du ett ACSI kort kan kostnaderna ofta bli lägre.

Boka camping

Tänk på att boka din campingplats i Spanien i god tid. Under vintern är det många campingar som redan är fullsatta. Det är även bra att ha en campingbok eller app där man kan läsa om när campingarna är öppna. Det är även viktigt att planera sin resa väl så att du inte kommer fram till campingen när det är mörkt. Det är inte så lätt att hitta i en okänd terräng i mörker med en husvagn efter bilen eller i en stor husbil. Det är verkligen viktigt att kartorna är så detaljerade att du kan se om husbilen eller husvagnen kan ta sig fram på vägarna. Tänk på att inte stanna varsomhelst utmed vägarna utan välj campingplatser eller rastplatser, det finns vägpirater. Ska du stanna för att sova så tänk på att inte sova på rastplatser längs motorvägarna utan leta upp en ställplats eller en camping istället.

Färjetrafik

Har du tänkt att ta dig över med färja är det bra att kolla upp hur färjetrafiken går i Europa. De flesta färjeresor måste bokas i förväg. Kolla på motormännens hemsida, där finns en lista över färjetrafiken i Europa.

Service på fordonet

Det är viktigt att gå igenom fordonet på en verkstad för att se så att allt är som det ska innan du ska ut och åka. Kolla exempelvis upp däcken på bilen och se till att bilens AC fungerar som den ska. Det kan också vara värt att ladda ner motormännens informationsblad ”krångel med bilen utomlands”. Se även till att ta med journumret till försäkringsbolaget om olyckan skulle vara framme. De vanligaste skadorna på husbilar och husvagnar är kollisionsskador speciellt vid backning. Utomlands är den vanligaste skadan plåtskador av storm eller hagelskurar. Andra typiska bilskador i utlandet är motorproblem som kopplingshaveri, problem med turbon eller fel på högtryckspump och dieselinjektorer.

Försäkringar

Innan du åker bör du kolla upp dina försäkringar så att du vet vilket skydd du har under utlandsvistelsen. Hemförsäkringens reseskydd gäller endast de 45 första dagarna utomlands, men det är bra att kolla upp så att det gäller för din försäkring också. Åker man till så kallade ”gröna kort länder” gäller försäkringen precis som i Sverige. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag för att få ett grönt kort. Detta gröna kort intygar att bilen är trafikförsäkrad och detta kort gäller i alla länder i Europa förutom Kosovo. Kommer du att resa utanför gröna kort länderna måste man teckna en bilförsäkring på plats i det aktuella landet.
Det kan även vara bra att ta med sig en internationell skadeanmälningsblankett i bilen som du kan få av försäkringsbolaget. Ta även med aktuella identitetshandlingar och bilens registreringsbevis alltså den blåa, den gula ska lämnas hemma. Ta även med dig ditt försäkringsbrev.

Planera resvägen

Det kan även vara bra att planera upp sin resväg innan om man vill slippa köra på Autobahn under veckosluten. Om man kör med en husvagn får man inte köra fortare än 80 km och detsamma gäller för husbilar som väger över 3,5 ton. På Autobahn får man inte heller stanna. Det kan vara bra att kolla upp reglerna för bland annat hastighet och omkörning i varje land i och med att det kan vara begränsningar av hastigheten även för lätta husbilar. Håll hastighetsgränserna och tänk på viktreglerna så slipper du onödiga extrautgifter.

Körkort och pass

Glöm inte att ta med körkortet. I vissa länder krävs det även ett internationellt körkort, oftast inte inom EU, men det kan underlätta i vissa situationer. Ta även med passet för resor utanför Norden.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Beställ EU-kortet från försäkringskassan så att du har rätt till sjukvård vid korta vistelser, som inte kan vänta tills du kommer hem, inom EU. EU-kortet är ett bevis på att du är försäkrad i ett EU-land vilket gör det enklare att betala och få ersättning för vårdkostnader. Skulle det av någon anledning vara så att du inte har något EU- kort så kan du inte vägras vård, men du kan bli tvungen att behöva betala på plats och sedan behöva söka ersättning efter hemkomsten. Reglerna skiljer sig åt vid oplanerad vård exempelvis om du skadar dig eller hastigt blir sjuk jämfört med planerad vård exempelvis om du reser utomlands i syfte att få vård.

Fotokopior

Det kan även vara bra att ta fotokopior på pass, kontokort, biljetter och viktiga dokument. Dessa bör packas ner på annat ställe än originalen.

Rätt att köra tung husbil

Ta med utskrift av förordningen som ger dig rätt att köra din husbil som är tyngre än 3,5 ton och personbilregistrerad, om du har ett körkort taget före den 1 juli 1996. Denna utskrift kan man göra från husvagnsbranschens Riksförbunds hemsida http://husvagnsbranschen.se/korkortsregler/. I flera europeiska länder känner inte polisen till den av EU-godkända ”före 1996” -regeln för maxvikt för svenskt B-kortsförare.

Skyltning och trafikregler

När man kör i Europa är skyltningen densamma i hela Europa men trafikreglerna kan variera. Det är din skyldighet att informera dig om vilka trafikregler som gäller i de länder du ska besöka. Böter utfärdas även i utlandet och ska oftast betalas kontant. I vissa länder är det obligatoriskt med reflexvästar, brandsläckare och extra glödlampor i bilen. Ta även med varningstriangel eventuellt två och första hjälpen kudde i och med att det är obligatoriskt i flera länder och rekommenderas att ha i andra länder. I vissa länder krävs även bogserlina. I Frankrike bör man ha med sig alkomätare och dessa kan man köpa som engångsmätare på franska bensinstationer. I alla EU-länder måste du använda säkerhetsbälte i alla olika typer av fordon, även turistbussar och minibussar. Barn måste använda bilbarnstol eller bälteskudde i bilar och lastbilar och även i andra fordon om det är möjligt. Barn under 12 år får inte sitta fram i bilen. Kör du husbil i Tyskland kan det vara nödvändigt att skaffa ett miljömärke.

I Spanien är den tillåtna promillehalten 0,5 promille vilket motsvarar en konsumtion på ungefär en standarddrink på en timme. I Spanien är det förbjudet att parkera inom 7 meter från en buss- eller spårvagnshållplats. Där det är en enkelriktad gata får du parkera vid trottoaren där det är jämna nummer på husen. Finns det parkeringsautomat behöver man vanligtvis endast betala mellan kl. 9.30 och kl. 14.00 och mellan kl. 16.30 och kl. 20.00. Men det får man givetvis kontrollera på automaten. Det är inte tillåtet att tuta mellan kl. 23.00 och kl. 6.00 när du kör i tätbebyggt område. Det är endast i nödsituationer eller för att förhindra krock eller olycka som man får använda tutan. Det är viktigt att använda blinkljus när du kör förbi någon eller ska tillbaka in i filen när du kör i Spanien. I Spanien finns både avgiftsbelagda motorvägar, avgiftsfria motorvägar, fyrfältsvägar, vägar med dubbla körfält och vanliga landsvägar. I Spanien finns det två olika typer av motorvägar, autopista och autovia. Autopista är betalmotorvägar och autovia är avgiftsfria motorvägar. När du reser i Italien och Spanien och exempelvis har en cykel baktill måste den märkas med en stor röd/vit- randig skylt. Det finns olika skyltar som gäller i olika EU- länder därför kan det vara bra att läsa på om vad som gäller i olika länder om man ska åka igenom flera länder.

Avgiftsbelagda vägar

Det är även bra att veta att i vissa länder är vägarna avgiftsbelagda. Tänk på att se till att betala eftersom att det i många länder söderut kan bli dryga böter om man fuskar. Det kan även vara speciella regler för tunga husbilar. Vägavgifterna betalas på olika sätt där man i vissa länder har bemannade betalstationer längs med vägarna. I vissa länder köper man en vignette i förväg, vilket är ett klistermärke som sätts på vindrutan. I bland kan fordonet registreras av en kamera och då måste man inom en viss tid ha satt in avgiften på ett konto eller betala kontant på ett betalställe. I många länder är det motorvägsavgifter men även vanliga vägar kan vara avgiftsbelagda, samt tunnlar, vägfärjor och broar. I fler och fler länder är det förbjudet med biltrafik i centrum, förutom för dem med tillstånd. Det förekommer även miljöavgifter eller krav på miljödekaler. Läs på om regler och avgifter för olika länder. I exempelvis Österrike, Schweiz, Tjeckien, Slovakien, Slovenien och Ungern krävs ett klistermärke på vindrutan vid motorvägskörning, ett så kallat Autobahn- vignette. Detta köper du på större bensinstationer i gränsområdena eller vid själva gränsen. Polisen bötfäller om man inte har detta klistermärke eller om märket sitter fel eller ligger löst eller om gamla märken sitter kvar. Dessa klistermärken finns för kortare eller längre perioder. Har du en tung husbil, över 3,5 ton totalvikt, kommer du i många av länderna behöva betala kilometeravgift.

Mobiltelefonförbud

Det är förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör i alla EU- länder, du får böter direkt om du blir påkommen. Det finns även regler för att prata i handsfree i vissa länder.

Gasol

Det är även värt att kolla upp gasolflaskor innan man åker i och med att alla länder har sina egna gasolflaskor. I andra europeiska länder kan man behöva en separat ventil och en adapter för att kunna använda gasflaskor från andra europeiska länder. Ska man fylla på den svenska gasolflaskan kan man behöva en adapter, vilket man ofta kan köpa i järnhandelsbutiker. Men det är ändå bra att kolla upp det innan. I Spanien har gasolflaskor ofta regional hemvist. Det är då inte säkert att du kan byta en flaska som är köpt i Malaga med en flaska i Barcelona. För att läsa mer om gasol i andra länder kan du gå in på fogas.se eller gasol.nu.

Aktuella kartor

Tänk på att ta med överskådlig och aktuell vägkarta samt uppdaterade kartor/appar för GPS, smartphone eller läsplatta. Är man ute och kör med husvagn eller en stor husbil är det viktigt att veta hur vägarna ser ut så att du kommer fram på vägen och att du inte ska behöva vända på en smal gata eller råkat kör på en väg som helt plötsligt tar slut.

Lånat fordon

Är bilen lånad eller leasad måste man ha med sig en skriftlig tillåtelse från ägaren.

Kontokort

Det kan vara bra att ha med sig två olika kontokort där ett av dem är ett kreditkort. Dessa bör förvaras på olika ställen. Tänk också på att ta med telefonnumret till bankens spärrservice. Det kan även vara bra att ha med sig utländsk valuta i sedlar eftersom att kort inte välkomnas överallt. Tänk även på att tömma plånbok och handväska på onödiga saker som du inte behöver ha med dig på resan.

Däck

Ska du iväg på husbilssemester över vintern är det viktigt att kolla över dina däck så att de är godkända. Den 1 april 2019 börjar den nya lagen för vinterdäck gälla. Vinterdäcken ska vara märkta med ”alptopp/snöflinga” den sk. 3PMSF- märkningen. Två saker ska vara uppfyllda: Vinterdäcken ska vara märkta med någon av M+S kombinationerna men vinterdäcken ska även vara ”särskilt framtagna för vinterkörning”. En del M+S däck är även märkta med alptopp/snöflinga men inte alla. De flesta året- runt- däck som säljs nere på kontinenten är märkta med alptopp/snöflinga. Det är viktigt att kolla upp så att däcken följer reglerna. Har du vinterdäck på bilen bör du ha odubbade däck då vissa länder har förbud mot dubbade däck.

Resa med barn

Om du ska resa utomlands med barn som du inte är vårdnadshavare till eller har delad vårdnad med förälder som inte är med på resan behöver du ha med dig ett föräldramedgivande.

Campingkort utomlands

På Sveriges campingplatser som är anslutna till SCR Svensk Camping behöver man ha ett camping–ID eller Camping Key Europé. Ett camping-ID kostar inget och man kan få det via campingplatsen eller genom att ladda ner appen My Camping Key. Camping Key Europé kostar pengar men då får du även boenderabatter på många campingplatser i Sverige och Europa, samt förmånliga rabatter och erbjudanden och en ansvars- och olycksfallsförsäkring för hela familjen. Detta kort är bra att ta med sig även utomlands eftersom att det kan ge fördelar på campingplatser utanför Sverige.

Olika tillbehör som är bra att ta med

Det är även bra att ta med sig husbilstillbehör så som mobiltelefon, laddare, ficklampa, parkeringsskiva, husbilens eller husvagnens reservnyckel, solglasögon. Ta med en egen vattenslang med ett antal olika anslutningar. På campingar finns ofta vattenslangar, men det kan hända att vissa använder dem till att skölja toalettkassetten vilket inte blir så fräscht när du ska fylla på ditt vatten. Man kan även ha med sig en vattenkanna. Det kan vara bra att ha med sig en liten fixarlåda med olika verktyg så som exempelvis startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors, hammare, mejslar, tång, polygrip, skift-, ring- och insexnycklar, arbetshandskar, silvertejp, kniv, ståltråd, hushållspapper, trasor, plastpåsar, ficklampa, motorolja, kylarvätska, spolarvätska, vattenflaska, paraply, tjock genomskinlig plast om man tillfälligt behöver täcka en trasig ruta. Det är alltid bra att ha med sig en rulle silvertejp och svarta sopsäckar om något oväntat går sönder och behöver lagas. På vissa campingar kan det vara kolgrillsförbud så det kan vara bra att ta med gasolgrill istället om du vill kunna grilla. I och med att du i vissa länder ska ha med dig en första hjälpen- kudde kan du lika väl även packa med dig medel mot bilsjuka, feber, diarrè och förstoppning, huvudvärkstabletter, plåster, salva mot insektsbett, våtservetter, solskyddsmedel och svalkande lotion. I de flesta europeiska länderna krävs att man har en reflexväst till var en som är med i bilen. Ska man gå ut på en trafikerad väg måste man ta på sig västen så den ska ligga lätt tillgängligt i bilen. Ska man åka vintertid på vinterväglag är det bra att ha med sig snöskyffel, snöborste, isskrapa, anslutningskabel till motorvärmaren.

Hyra husbil i Spanien

Om du känner att du inte vill köra en husbil hela vägen ner till Spanien och Costa del Sol, men ända vill köra runt med husbil längs denna vackra kust går det bra att hyra en husbil på plats i Spanien. Då tar du bara flyget ner till Malaga och där finns Europas största husbilsuthyrare McRent. I Malaga hämtar du upp den husbil som du har valt att hyra och beger dig ut på ett mysigt äventyr. Sedan är det bara att lämna tillbaka husbilen på samma ställe och ta flyget hem igen.