Algeciras

Algeciras är en viktig hamnstad i Andalusien i sydligaste Spanien. Staden ligger ungefär 10 km från Gibraltar och 15 km från Iberiska halvöns sydligaste punkt. Denna staden har en av världens mest trafikerade hamnar och har haft stor betydelse som hamnstad ända sedan antiken. Härifrån går även färjelinjer till Tanger i Marocko, spanska Ceuta och Afrika. Det är även ett industriellt centrum med oljeraffinaderier. Från arabiskan al-jazira ”halvön” kommer namnet Algeciras.

Algeciras är en viktig hamnstad.

Huvudvägen i Algeciras är Avenida Virgen del Carmen som går längs vattnet. Bakom denna gata hittar du alla shoppinggator, torget och den centrala marknaden. Längs Avenida de la Marina, Calle Alfonso och runt Plaza Alta hittar du barer, kaféer, restauranger och ett stort utbud av affärer, allt från märkesbutiker till lokala livsmedelsbutiker. Barerna och restaurangerna håller öppet långt in på natten. Flera av restaurangerna har en vacker utsikt över den närliggande Gibraltarklippan. Ungefär halvvägs längs Avenida del Carmen hittar man färjehamnen. I Algeciras finns ett starkt arabiskt inflytande. Det finns även marockanska influenser. Man kan bland annat hitta traditionella marockanska te butiker där man kan dricka marockanskt mynta te. Man kan även hitta marockanska bagerier.

Sevärdheter

Plaza Alta

Plaza Alta är ett stort torg i Algeciras. Torget har dekorerats med färgglada keramiska plattor och har sittplatser i keramik. I mitten finns en stor fontän som också är av keramik. Torget är omgärdad av träd och det finns två kyrkor här. Här finns även flera tapasbarer, kaféer och restauranger som man kan sätta sig vid. Är man sugen på shopping finns det även shoppinggator här.

Parque Maria Cristina

Detta är en välskött park med prunkande apelsinträd, buskar och ett bonsai område. Här finns även uteserveringar och ett hotell. På den norra sidan av hotellet hittar man lämningar av en moské.

Kyrkan och kapell

Nuestra Senora de la Palma är en kyrka från 1800- talet och Nuestra Senora de Europa är ett kapell från 1700- talet.

Bahia Park

Bahia Park är en vatten och nöjespark. Det är ett litet vattenland med ett stort utbud av attraktioner. Man kan hyra solstolar och parasoller. Man kan även hyra ringar som man kan åka i vattnet på under dagen.

Mercado Ingeniero Torroja

Mercado Ingeniero Torroja är en marknad som har dussintals olika typer av fisk. Här säljs även kläder, grönsaker, frukter, kött m.m. Marknaden hittar man endast några minuter från torget Plaza Alta på en gata mot hamnen.

Parroquia de San Isidro

Parroquia de San Isidro är en liten katolsk kyrka.

Paco de Lucia

Paco de Lucia är en berömd flamencogitarrist och kompositör. Han föddes i Algeciras och är en berömd hjälte här. 2014 dog han i Mexiko men är begravd i den gamla Algeciras kyrkogård.

Stränder

I Algeciras finns stranden Getares som är en ren och vacker strand. Härifrån har man en fin utsikt över Gibraltar. Det kan vara blåsigt här med mycket vågor. Här hittar man kaféer, butiker och restauranger som serverar fisk, skaldjur och tapas. Hit går oftast den spanska lokalbefolkningen. Det finns parkeringsplatser i närheten. I Algeciras finns även stranden Rinconcillo som är en bra strand för barn i och med att vattnet är så grunt. Här finns inga stenar utan endast vit sand. Man hittar många parkeringsplatser här. Det finns barer som serverar dryck utmed stranden, men det är inta så många som serverar mat. Algeciras kustlinje är 23 km lång.

Golf

Om man älskar att spela golf ska man absolut åka till Algeciras. Det finns många fina golfbanor att välja mellan i närheten av Algeciras. Här hittar man exempelvis Alcaidesa Links Golf Resort, San Roque Club, Club de Golf Almenara, Club de Golf Valderrama m.m.

Algeciras ligger granne med Gibraltar.

Ta sig hit

För att komma till Algeciras kan man ta någon av de lågprisflygbolag som flyger hit och då landar man på Malagas flygplats. Från flygplatsen kan man sedan välja att åka med någon av de bussarna som står utanför terminalen. Man kan även ta en taxi, det finns många taxibilar som väntar utanför dörrarna. Vill man ha en egen bil på sin resa kan man hyra en bil av någon av de alla biluthyrningsfirmorna som finns på flygplatsen. Det är smidigt att hyra bil på flygplatsen och sedan kan man lätt ta sig fram dit man vill om man vill kunna se sig om på kusten och inte bara vara på ett ställe. Man kan även boka shuttle service på nätet innan man åker på sin resa. Då kommer en chaufför stå och väna på dig och köra dig dit du har angett i din bokning. Man kan även boka detta för sin hemresa. I Algeciras finns det både en buss- och järnvägsstation ganska nära varandra vid hamnen.