Väder / klimat på Costa del Sol

Tabell över vädret på Costa del Sol

klimat costa del sol

Costa del Sol har ett medelhavsklimat med varma somrar och milda regniga vintrar. Med över 300 soldagar per år kan man lätt förstå att detta är en av Europas mest kända semesterorter såsom Malaga, Marbella, Fuengirola, Nerja m.fl. Stränderna är mycket vackra med fin vit sand och fantastiskt blått vatten med en genomsnittlig årlig temperatur på 18 grader. I och med den varma havstemperaturen året runt är stränderna tillgängliga även på vintern. Klimatet på Costa del Sol är varmt och torrt på sommaren, under sommarmånaderna förekommer det nästan ingen nederbörd överhuvudtaget och vintermånaderna är milda med spridda regnskurar. Solen kan skina som bäst när det helt plötsligt kommer en regnskur och lika snabbt som det började regna kan det även sluta.

Vädret just nu:


varmt och skönt

Under sommarmånaderna kan medeltemperaturen nå 29 grader eller mer och havstemperaturen sjunker aldrig under 23 grader. Tycker man att dessa sommarmånader är alldeles för varma för att åka hit passar våren istället perfekt då den genomsnittliga temperaturen varierar mellan 23 grader till 27 grader. Nederbörden är under denna period minimal. En annan period som är bra att semestra här är under tidig höst. Under denna tid faller medelvärdena från 28 grader till 23 grader. Costa del Sols vinter är mycket mild i och med att bergskedjan Sierra Bermeja blockerar de kalla nordliga vindarna. Vintertemperaturen dagtid brukar ligga runt 15-17 grader men kan även gå upp till 20 grader.

I och med att Costa del Sol ligger nära norra Afrika kan det förekomma stormbyar som orsakas av de vindar som blåser över Sahara. Dessa stormbyar kan vara ganska allvarliga där dammstormarna gör att sikten påverkas markant till 200 meter eller mindre. Dessa stormbyar kan vara mellan en och fyra dagar medans vart tionde år kan de pågå upp till två veckor.

Spanien har även stora problem med torka som sträcker sig över långa perioder. I och med detta förvärras problemen med skogsbränder. Dessa bränder orsakas mest av vårdslösa misstag men bränderna blir mer intensiva och varar mycket längre på grund av att vegetationen är så torr. Torkan kan även leda till åska, hagelstormar och kraftiga regnskurar, vilket senare kan leda till översvämningar. Detta är något som vanligtvis brukar inträffa under hösten.