Jämför och hitta bästa Alkomätaren

Vi har listat de 4 bästa alkomätarna med bränslecell. En alkoholmätare är mycket bra att ha med sig på resan. Max tillåten alkoholhalt i blodet i Spanien är 0,5 promille. Det är mycket kraftiga bötesbelopp om alkoholgränsen överskrids.
 
 Accounts

Free Trial

Projects

SSL

Storage

Storage

LY Sweden ACT2000

Marknadens billigaste och mest prisvärda

alkomätare

Bästa pris: 899 kr


Pris: 899 Kr 

Bränslecellsmätare

CE, FDA certifierad

samt utvecklad för: EN16280

Noggrannhet:  0.001% BAC

Detektionsområde:  0.00~4.00‰

Blåstid: 5 sekunder

Dignita AM-7000

En av de minsta och smidigaste mätarna på marknaden.

Bästa pris: 1349 kr


LOfdsfdsPER LICENSE

Bränslecellsmätare

Uppfyller standard för privat (EN16280) 

Har inbyggd kalibreringstimer

Detektionsområde:  0.00~1.00‰

Minne för sista 10 mätningarna

Dignita AM-8000

 Tillförlitlig och driftsäker enligt MHF:s konsumenttest 2014. 

Bästa pris: 1649 kr


LOfdsfdsPER LICENSE

Bränslecellsmätare

Uppfyller privatstandard (EN16280) 

 

Har inbyggd kalibreringstimer

Detektionsområde:  0.00~4.00‰

Snabb responstid
Alcosense Excel

 Alkomätare med bränslecellsteknik och tydlig färgdisplay.

Bästa pris: 1699 kr


LOfdsfdsPER LICENSE

Bränslecellsmätare

Uppfyller privatstandard (EN16280) 

Har inbyggd kalibreringstimer

Detektionsområde:  0.00~2.00‰

Felmarginal: +0.15‰BAC, -0.00‰BAC


 

Guide för alkomätare

Förr i tiden användes alkomätare mestadels av polisen, med syftet att kontrollera om förare i trafiken är nyktra. Numera används alkomätare även flitigt av privatpersoner. Alkohol behöver avstås fullkomligt i samband med körning.
 
I vissa fall kan det dock vara användbart att kontrollera om man har någon alkohol kvar i kroppen för att säkerställa att man är nykter innan man sätter sig bakom ratten. Det kan vara svårt att avgöra exakt när man förbränt all alkohol och hur länge man behöver vänta tills man kör igen.
 

Hur fungerar en alkomätare?

En alkomätare fungerar så att den mäter mängden alkohol i utandningsluften. Syftet med instrumentet är att bedöma om personen som använder den är en lämplig förare. Det finns många olika alkomätare på marknaden i olika prisklasser. Trots att syftet och funktionen med instrumentet är desamma skiljer sig tekniker, tillförlitlighet och pris åt mellan olika produkter på marknaden.
 
De två vanligaste teknikerna som används för att mäta mängder alkohol i utandningsluften är bränslecellsteknik och halvledarcellsteknik.
 

Bränsleceller

En alkomätare som använder sig av bränsleceller förbränner den alkohol som befinner sig i utandningsluften. Detta skapar ström som mätaren läser av för att bedöma alkoholmängden. Denna sensortyp är överlägset dominerande på marknaden på grund av dess effektiva funktion.
 
Tekniken är dock inte fullkomligt tillförlitlig, då den inte kan garantera att mätningen blir korrekt. Med det stora utbudet av alkomätare finns det mätare med bränsleceller som är mer eller mindre tillförlitliga. Därmed är det viktigt att ta hänsyn till flera aspekter innan man väljer att köpa in en alkomätare.
 

Halvledarceller

En alkomätare med halvledarceller mäter bristen på syre i luften som andas ut istället för att mäta alkoholmängden. Denna teknik är därför inte lika tillförlitlig som en alkomätare med bränsleceller. Mätningen kan nämligen påverkas av munvatten och andningsmönster. Därmed kan tekniken fungera ok om kraven är låga men i de flesta fallen är alkomätare med halvledarceller missvisande.
Alkoholmätare
 

Andra aspekter att jämföra

Eftersom alkomätare på både bränsleceller och halvledarceller i vissa fall inte är helt tillförlitliga är det viktigt att ta hänsyn till andra aspekter vid val av alkomätare. Det finns två bransch standarder som kan vara bra att hålla utkik efter. Dessa markeringar intygar på att alkomätaren är godkänd för användning och att resultatet är tillförlitligt.
 
SS-EN 16280:2012 som markör på alkomätare innebär att den är avsedd för privat bruk
SS-EN 15964:2011 som markör på alkomätare visar på att den är avsedd för professionellt bruk
 

Att tänka på vid användning av alkomätare

Om du använder en alkomätare för privat bruk är det viktigt att du använder en pålitlig mätare som ger ett tillförlitligt resultat. Självklart kan även alkomätare krångla och visa fel ibland. Därför bör du alltid ta det försiktigt i trafiken om du nyligen konsumerat alkohol.
 
En alkomätare är bara en indikation på hur mycket alkohol du har i kroppen. Om du trots mätarens resultat känner dig dålig efter gårdagens festligheter bör du ändå avstå från att sätta dig bakom ratten. Du ansvarar för att köra på ett säkert sätt så du inte innebär en risk för övriga trafikanter.
 

Kalibrera alkomätare

De flesta alkomätare du kan köpa som privatperson är redan kalibrerade vid inköp. Om du använder mätaren flitigt bör du kalibrera om den eftersom den kan bli mindre tillförlitlig med tiden. Syftet med att kalibrera sin alkomätare är för att trygga mätnoggrannheten av instrumentet, då mätaren kan bli mindre tillförlitlig med tiden.
 
På din mätares specifikationer ska det stå hur och när din mätare ska kalibreras för att bibehålla god funktion. På de lite dyrare modellerna finns det en inbyggt funktion som berättar för dig när den behöver kalibreras. Se till att göra det när tiden är kommen för att säkerställa att den håller god funktion och är säker att använda.